DELA

Tror på alla barns kreativitet

–Det finns inga barn som inte är kreativa. Vi har velat hjälpa dem att ta vara på kreativiteten, öppna en ny värld genom att erbjuda de rätta verktygen.
Det säger Riggert Munsterhjelm som lett det konstprojekt i Folkhälsans regi som i dag, fredag, har vernissage i stadsbiblioteket i Mariehamn.
”Min värld blir din” är namnet på konstprojektet som tidigare prövats på fastlandet och som också stöds av Svenska kulturfonden. Eftisbarn i åldrarna 7-8 år erbjuds möjlighet att skapa konstverk med riktigt konstnärsmaterial och under sakkunnig handledning av konstnärer. I våras fick 124 eftisbarn på Tärnan och Ugglan i Mariehamn, Föglö eftis och Humlan i Jomala möjlighet att delta i detta konstskapande under handledning av konstnärerna Barbro Eriksson, Britta Gustafsson, Monique Lundberg, Keathy Eriksson-Jourdan och Kjell Ekström.
Riggert Munsterhjelm är kurator för den utställning som i dag får sin vernissage i stadsbiblioteket. Han har gjort ett urval bland de konstverk som barnen åstadkom. Utställningen omfattar 39 arbeten, alla snyggt inramade och försedda med glas.
– Det är inte bara ”de bästa” som finns med. Jag har velat åstadkomma en helhet, säger han.


Brobyggande
Bertil Nordin, verksamhetsledare på Folkhälsan, berättar att tanken är att de utställda verken skall köpas in av sponsorer och sedan gå vidare till äldreboenden för att där fortsätta att sprida konstupplevelser.
– Det handlar om ett brobyggande mellan generationerna, säger Nordin.
Att det som ställs ut är konst som det verkligen lönar sig att ta en titt på under den tid som utställningen varar kan illustreras med det som hände när motsvarande eftiskonst ställdes ut på Galleri Sinne i Helsingfors och en del arbeten visades i galleriets skyltfönster. Då kom förbipasserande in och frågad vem konstnären var, i tron att det var någon etablerad konstnär.


Optimera skapandet
De unga konstskaparna har arbetat bara med grundfärgerna, blått, gult och rött och man har kunnat välja mellan gouache och akryl. Målat har man gjort på syrafritt, papper.
Enligt Riggert Munsterhjelm är det en viktig del av arbetet att deltagarna har kunnat använda konstnärsmaterial.
– Bra material kostar och vanligtvis låter man därför inte barn måla på bra papper och med bra färger. Vi ville optimera deras skapande genom att tillhandahålla de rätt verktygen.
På samma sätt är också presentationen av det som ställs ut viktig. Inramningen och det att arbetena visas bakom glas.
– Genom glaset återfår målningarna den fuktighet som de haft när barnen målade dem.


Inspirerande
Att deltagandet i konstprojektet varit inspirerande för barnen kan både Riggert Munsterhjelm och Ann-Katrin Mörn, som hjälp till som assistent, intyga. Men inte bara det.
– Alla som deltagit är i sig målgrupper, också de konstnärer som varit handledare, säger Munsterhjelm.
På frågan om de åländska arbeten på något sätt skiljer sig från dem på fastlandet svarar han:
– Visst kan man se en del skillnader. De målningar som gjordes av barn i större städer, som Helsingfors och Åbo, är mer dramatiska, hade starkare visuella effekter medan målningarna från Åland och Österbotten är lugnare.


Kollektivt
Med på den utställning, som har vernissage på stadsbiblioteket i dag, fredag, kl.14, finns arbeten från alla deltagande åländska eftisar. Verken är medvetet osignerade.
– Det finns alltid en risk att någon vill skapa en barnstjärna och det vill vi inte medverka till. Det här är något kollektivt där alla är delaktiga, också de som inte har fått sin egen målning med på utställningen, säger Riggert Munsterhjelm.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax