DELA

Troligen Åland, kanske Lökskär

Konstnären Woldemar Toppelius målade på Åland sommaren 1919, samma år som han gjorde den målning som nu bjuds ut på Hagelstams höstauktion i Helsingfors.
Dessutom vet vi nu att han målade på Lökskär – också kallat Lilla Lökskär – i Ytternäs och att det där fanns ett fiskartorp vid den tiden.
– Enligt min mening är det nog en målning från Åland. Det säger konsthandlaren Harry Bergman om den målning av Toppelius som går under klubban på Hagelstams på torsdag.
Harry Bergman ringde upp Nyan sedan han sett Nyans artikel från den 17 september om Hagelstams höstauktion och de frågetecken angående platsen som fanns kring Woldemar Toppelius skärgårdsmotiv från 1919.


Var här 1919
– Toppelius målade på Åland det året. Jag har tidigare sålt en annan målning daterad 1919 och med motiv från Lökskär. Och koloriten i den målningen påminner ju om den som finns i målningen hos Hagelstams, säger Bergman.
Han sänder över en bild av målningen som också den visar en stuga med uthus även om den inte ligger alldeles vid stranden. Enligt Harry Bergman är motivet från Lökskär målat så att man i bakgrunden skymtar Möckelö.


Fiskare
Tore Hägerstrand som bor tvärs över det smala sundet vid Lökskär berättar att holmen också kallas Lilla Lökskär och att den plats där han nu bor, i det hus som byggdes som Hägerstrands pensionat, förr kallades Lökskär. På Lilla Lökskär fanns en ångsåg mellan åren 1897 och 1905, men Hägerstrand berättar också att en fiskare bodde på holmen.
– Idström hette han, säger Hägerstrand.
I sitt fotoalbum har han en del bilder från Lilla Lökskär och kan peka ut det båthus som Idström hade. Stugan låg lite längre upp på holmen som på den tiden var mycket kalare än i dag. Stugan bör ha funnits kvar till omkring 1930 då den plockades ned och flyttades till en familj på andra sidan sundet för att bli bagarstuga.


Likheter
Stugan på målningarna har likheter med fiskarstugan, men man kan också spåra en del likheter med en stuga som låg på den plats där Hägerstrands pensionat senare byggdes.
Naturligtvis kan det också röra sig om två helt olika motiv, två olika platser. Man skall komma i håg att en konstnär har rätt att variera sina motiv och inte bara behöver avbilda. Att Woldemar Toppelius målade på Åland sommaren 1919 – och de likheter som finns i färgerna – gör dock att man kan våga gissningen att också målningen som bjuds ut hos Hagelstams är ett Ålandsmotiv.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax