DELA

Troell-succé spiller över på Åland

Filmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” har valts att representera Sverige vid nästa års Oscarsgala. Filmen bygger på boken ”Att människan levde – Maria Larssons eviga ögonblick” av Agneta Ulfsäter Troell som PQR gav ut i fjol. Nu förbereder PQR en ny upplaga av boken. (På bilden Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen.)
För Agneta Ulfsäter Troell och Jan Troell är Åland ett landskap som ligger nära. Agneta har tidigare arbetat på Åland och Jan har många gånger gästat filmfestivalen Vera. Ben Johans PQR-kultur har gett ut två böcker av Agneta Ulfsäter Troell, utöver den nu aktuella även ”Återsken” som hon skrev tillsammans med Caroline Berglund och Gunilla de Besche Öhrvall.
Maria Larssons eviga ögonblick handlar om Agneta Ulfsäter Troells pappas faster, Maria Larsson, en ung arbetarkvinna i Göteborg som år 1900 vinner en kamera på lotteri, en kamera som hon använder för att dryga ut hushållskassan men som också blir guldkanten i hennes liv.


Blev film
Jan Troell fascinerades också av historien och började arbeta med filmen redan innan boken var klar. När den kom ut hösten 2007 hade klippningen av filmen just inletts.
Titelrollen spelas av den finländska skådespelerskan Maria Heiskanen. I övriga roller bland andra: Amanda Ooms, Ann Petrén och Mikael Persbrandt.
Huruvida ”Maria Larssons eviga ögonblick” till slut kvalar in och blir en av de nominerade filmerna på galan nästa år blir klart först den 22 januari då de slutliga nomineringslistorna presenteras. Då har Oscarsjuryn vaskat fram de fem bästa icke engelskspråkiga filmerna.
Filmen hade sin svenska smygpremiär i Fårösund i somras i samband med den årliga Bergmanveckan och och galapremiär för inbjudna i Lund i tisdags. Den går upp på de svenska biograferna den 24 september. Galapremiär i Stockholm blir det den 22 september. Filmen har nyligen också visats på filmfestivaler i Toronto i Kanada och i Telluride i USA och fått ett gott mottagande. Recensenten i Telluride Review skrev att filmen var ”som att få perfekt tryffel efter ett helt liv med massproducerade chokladstänger”. Kända Variety skriver bland annat att Troell ”har en förmåga att låta åskådarna se själarna på sina rollfigurer och de tysta detaljerna i den värld de befolkar”. Artistiskt ligger den nya filmen ”i jämnbredd med, eller åtminstone nära, filmveteranens bästa verk”, menar recensenten.


Ny upplaga
– Mycket trevligt. Men det hotar ge mig mera jobb. Oberoende av om filmen blir slutligt nominerad eller inte så betyder filmpremiären och uppmärksamheten kring den svenska nomineringen att intresset ökar också för boken.
”Att människan levde – Maria Larssons eviga ögonblick” trycktes i en första upplaga på 3.000 exemplar och Ben Johans berättar att han nu förbereder en andra upplaga.
– Man ser klart att efterfrågan ökat nu när filmen kommit. Vi har ju också ett gott samarbete mellan förlaget och filmbolaget och kan göra reklam för boken och också sälja den i samband med premiärerna.
Har du själv sett filmen?
– Det har jag. I samband med en specialvisning för inbjudna vid filmfestivalen i Båstad i somras.
Och vad är ditt intryck?
– Ja, den är helt fantastisk. Tar den sig vidare och blir en av de nominerade så kommer Maria Heiskanen att få en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll och Jan Troell en annan för bästa foto. Maria är utomordentlig i huvudrollen och det är en otroligt fint fotograferad film som påminner litet om bildspråket hos Kieslowski.
Finlandspremiär har filmen i Helsingfors den 7 november och det är kanske därför som bland annat Helsingin Sanomat nu velat ha boken, funderar Johans.

jan.kronholm@nyan.ax