DELA

Tomas Nuñes-Garcés på bettet inför cellotävling

Nu känns det bara bra. Det skall bli skönt att få spela upp när man förberett sig så länge. Det säger Tomas Nuñes-Garcés som är en av deltagarna i den elfte nationella cellotävlingen i Åbo.
Tävlingen, som rankas mycket högt, har i år lockat ett rekordantal cellister.
Nyan berättade på hösten om åländske cellisten Tomas Nuñez-Garcés, som nu är i slutet av sina studier vid Sibeliusakademin.
I hård konkurrens hade han då vunnit provspelningarna för tjänsten som andra solocellist vid Nationaloperans orkester. Tomas berättade att han skulle inleda sitt arbete vid Nationaloperan först i mars eftersom han var mitt uppe i förberedelserna för den nationella cellotävlingen i Åbo i februari.


Lottning på fredag
Nu är han nästan där. På fredag inleds den veckolånga tävlingen med att deltagarna lottas in i olika grupper och på lördag vidtar själva tävlandet.
Är du redo?
– Visst. Det känns bra nu. Det skall bli skönt att få spela upp, få det undan, när man förberett sig så länge.
Det är ett omfattande program som Tomas tränat in för tävlingen i Åbo. Han berättar att han i den inledande omgången skall spela tre satser ur en solocellokonsert av Bach. På det, för den tekniska färdigheten, Alfredo Piattis ”Capris”. Och därefter en sats ur Magnus Lindbergs ”Partia”.
– Går jag vidare så blir det i den andra omgången ett större program på cirka 45 minuter och finns jag bland dem som går till finalen så spelar jag med orkester Uuno Klamis ”Tjeremissisk fantasi”, som är obligatoriskt stycke för alla, och sedan har jag själv valt Tjajkovskis ”Rokokovariationer” som andra stycke.


Intensiv vecka
Sammantaget är det ett stort program det handlar om och veckan i Åbo kommer att bli intensiv.
– När man väl är där och uppträder så kommer ju adrenalinet, men nog kommer man att vara ganska slut efteråt, säger Tomas.
Just nu är han inne i en fas där grovjobbet med övningarna är över och det närmast gäller att inte driva sig att öva ytterligare och bli övertränad.
– Nu handlar det mest om att få den rätta känslan inför tävlingen att infinna sig.


Med redan som 17-åring
Det är inte första gången som Tomas Nuñez-Garcés är med i Åbotävlingen. Redan för åtta år sedan var han med, då bara 17 år gammal, och klarade sig till den andra omgången.
– För fyra år sedan skulle jag också ha varit med men då fick jag avstå på grund av att jag hade problem med axeln.
Tomas har sedan 2003 studerat vid Sibeliusakademins utbildningsprogram för utövande tonkonst där hans professor är Marko Ylönen. Till Sibeliusakademins ungdomsavdelning kom han redan 1999 och studerade då för Hannu Kiiski. Han har fått undervisning av kända cellister som Arto Noras, Frans Helmersson och Philippe Muller.


Rekorddeltagande
Det är Åbo musikfestspel som arrangerar den nationella cellotävlingen. Inka-Maria Pulkkinen, som är informatör för festspelen, berättar att tävlingen arrangerats vart fjärde år sedan starten 1972. Den tävling som nu står för dörren kommer att få ett rekordantal deltagare, hela 34 cellister är anmälda.
– Det säger väl också något om den höga nivå som utövandet av cellomusik håller i Finland, menar hon.
I tävlingen delar man ut ett första pris på 6.000 euro, ett andra pris på 4.500 och ett tredje pris på 3.000. De som placerar sig på plats 4-6 i finalen får 1.000 euro var.
– Men dessutom finns det priser som handlar om konsertengagemang.


Högt anseende
Inka-Maria Pulkkinen konstaterar att cellotävlingen i Åbo har högt anseende och många av dem som placerat sig bra i den genom åren har senare fått eftertraktade konsertuppdrag på olika hålla både i Finland och utomlands.
Utöver Tomas Nuñez-Garcés finns ytterligare en finlandssvensk cellist med, Anton Kukkonen från Helsingfors. Den yngsta deltagaren någonsin bjuder tävlingen också på, 12-åriga Jonathan Roozeman från Esbo.

JAN KRONHOLM