DELA

Tjuvstart med jazzveteraner

Som traditionen bjuder körde Mariehamn Winter Jazz igång med en liten tjuvstart på Parks bar i går kväll. Det var jazzveteranen och vibrafonisten Lars Erstrand och hans Lars Erstrand 4 som bjöd på jazz av gammalt gott märke. (På bilden från vänster: Bertil Fernquist, Björn Sjödin, Lars Erstrand och Arne Wilhelmson.)
Det är ju inte första gången Erstrand är på Åland. Här har han många somrar spelat med Hacke Björksten på Bastun och på Park har man också kunnat höra honom många gånger. På senare år med sitt Lars Erstrand 4: Bertil Fernquist på gitarr, Arne Wilhelmsson på kontrabas och Björn Sjödin på trummor. Ett samspelt gäng som inte behöver någon på förhand spikad repertoar utan kan låta tonerna flöda fritt och också plocka upp önskelåtar från publiken.
Erfarenhet kallas det också.
– Vi har blivit så sammansvetsade att vi kan ta det litet spontant, säger Lasse Erstrand till Nyan.


Början och slut
Allt skall dock ha en början och ett slut och Lars Erstrand 4 inleder alltid med Donald Hahns ”A Beatiful Friedship”, som många minns i Nat King Coles version, och avslutar med Lionel Hamptons och Benny Goodmans ”Flying Home”, ett nog så passande godnatt-stycke för en vibrafonist.
Mellan dessa nummer bjuder kvartetten på en blandning av sängig jazz, latinamerikanska rytmer och vackra ballader. Njutbar och värmande musik en råkall kväll i februari månad.


Premiär i kväll
I kväll kl. 20 startar Mariehamn Winter Jazz officiellt med en konsert i stadsbiblioteket.Som Nyan tigare noterat blir det premiär för Anna Rydén Band med medlemmar både från Åland och Sverige. Kvällens andra dragplåster är bandet det skivaktuella svenska bandet Wildbirds & Peacedrums”.


Sara i ny roll
Premiärkvällen kan man avsluta på Parks bar kl. 22 där Edward Mattson Quartet med medlemmar från Åland, Sverige och Danmark spelar. En solistpremiär i jazzsammanhang har man också viskat om i detta sammanhang: Sara Henriksson, som under hösten med sådan framgång gjorde rollen som Maja i musikteatern ”Stormskärs Maja” på stadshusscenen, skall göra ett framträdande med kvartetten.


Fredag med Miss Li
Till fredagens kvällskonsert som bland annat bjuder på svenska Miss Li har biljetterna gått raskt åt, berättar festivalens konstnärlige ledare Tom Eckerman. På onsdagen var sittplatsbiljetterna nästan slut hos Music Shop, som sköter förköpet. Ifall det finns några sittplatser kvar kan man köpa dem vid entrén, annars blir det ståplats. Dörrarna till stadsbiblioteket öppnas en halv timme före konserten som inleds kl. 19.30.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax