DELA

Titanic på Ålands sjöfartsmuseum

Den 24 september öppnar utställningen ”Titanic – åländska öden” på Ålands sjöfartsmuseum. Utställningen är ett samarbete med Ålands emigrantinstitut, som har producerat den tillsammans med Migrationsinstitutet i Åbo.
Museichef Hanna Hagmark-Cooper på sjöfartsmuseet berättar att utställningen handlar om de finländska emigranter som fanns ombord på Titanic när fartyget förliste den 14 april 1912.


Vykortsraritet
– Inför utställningen på Åland har de åländska passagerarna lyfts fram och det är deras historier som utgör kärnan i utställningen. Förutom att lära sig om dessa ålänningars öde kan besökarna beundra en riktig raritet – ett vykort som en av dem skickade hem dagen före han steg ombord på ödesfartyget.
Utställningen visas i sjöfartsmuseet mellan 24 september och 4 januari. Vernissage för allmänheten blir det den 23 september kl 19. Museichef Hanna Hagmark-Cooper hälsar välkommen och vernissagegästerna bjuds på sång av Frida Söderdahl. Servering blir det också.


Föreläsningar
I anslutning till utställningen planeras under november två föreläsningar, en med Titanic-forskaren och författaren Claes-Göran Wetterholm och en med Kaj Jansson, tidigare teknisk chef på Viking Line.
Wetterholm kommer att tala om sin bok ”Sagoskeppet – Titanics myter och människor” medan Kaj Jansson berättar om de konsekvenser Titanics förlisning hade på sjösäkerhetstänkandet. (jk)