DELA

Tillbringa en stund med tillbringare

För bara några årtionden sedan var mjölkkannan, tillbringaren, en självklarhet på varje matbord. Nu har den i vardagslag ersatts av enkla mjölktetror.
I Sunds bibliotek kan man just nu återuppliva gamla minnen i en utställning med över fyrtio tillbringare. Ett antal gräddsnäckor och några andra kannor har också fått plats. (På bilden bibliotekarie Sonja Berglund.)
Idén till utställningen är bibliotekarie Sonja Berglunds.
– Jag tycker att gamla tillbringare är så fina och jag har själv också några hemma, förklarar hon.


Många bidrog
För utställningen efterlyste hon tillbringare i informationsbladet Sundsaktuellt och fick in en hel del. Bland dem som bidrog med ganska många pjäser var Camilla Olin, som samlar på just tillbringare, och Marita Karlsson. De övriga som bidragit till utställningen, utöver Sonja själv, är Marie-Anna Karlsson, Ann-Louise Andersson, Hjördis Eriksson, Else-Maj Söderlund, Olle Strömberg, Sune Andersson och Per-Anders Andersson.
En stor del av de utställda tillbringarna har, inte oväntat, stämpeln Arabia i botten. De härstammar dock från olika tider. En av de äldsta kommer från Marie-Anna Karlsson. Tillbringaren med en stiliserad ros som dekorationsmotiv har en enradig Arabiastämpel i botten, en stämpel som användes mellan 1900 och 1920.
De yngsta tillbringarna på utställningen är också Arabiapjäser men gjorda på sjuttiotalet.


Ändrade vanor
I dag ställer de flesta fram pappförpackningen med mjölk, det som på Åland oberoende av form går under benämningen ”tetra”. Enkelt och praktiskt och för de flesta en självklarhet i dag. Åtminstone till vardags. Tillbringaren med mjölk försvann när man slutade köpa mjölk i lösvikt i matbutiken eller hämta den som betingsmjölk direkt från någon bondgård. Mjölkflaskor i glas, plastpåsar med mjölk och tetror kom i tur och ordning med den nya butikshanteringen.
– Eftersom vi har kor så kan vi nog fortfarande använda tillbringare hemma men det vi använder är moderna plastkannor med lock, sådana som man enkelt kan ställa in i kylen. Riktiga tillbringare dukar jag bara med när det skall vara lite festligare, säger Sonja Berglund.


Tekannor nästa?
Med utställningen har biblioteket i varje fall velat återkalla lite tankar kring ett vardagsföremål som för bara några årtionden sedan sågs på varje matbord vid varje måltid, ett vackert bruksföremål som väcker känslor och minnen. Sonja Berglund säger att det inte är omöjligt att man kommer att gå vidare med nya utställningar av liknande slag.
– Vi kunde kanske göra en utställning kring gamla te- och kaffekannor. Det finns ganska gott om sådana också runt om i hemmen.
– Kaffekoppar är det också många som samlar på, konstaterar hon.


Medishantverk
Utställningen med tillbringare skulle egentligen ha avslutats i dagarna, men den kommer att finnas kvar ännu ett tag. Kanske fram mot midsommar.
Den som viker in till biblioteket för att ta sig en titt på tillbringarna kan då samtidigt också se en utställning med alster som Sundsbor gjort på Mediskurser i vinter. På den utställningen finns mycket vävarbeten: mattor, plädar, löpare, ranor, kuddöverdrag och liknande men också sådant som keramik och tiffanyarbeten.
Utställningarna kan ses under bibliotekets öppettider, måndag och torsdag 17.30-20.30 och tisdagar 10-16.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax