DELA

Tigerjakt för barnens barn

Fart och fläng och en massa barn som glatt dansade, skuttade, slog sig på knäna, slängde hakan över axeln, räckte ut tungan och gick på tigerjakt – att Mora Träsk fortfarande är uppskattade bland barn råder det ingen tvekan om.
De som var barn första gången de såg Mora Träsk är själva föräldrar i dag.
I lördags lyste solen för en gångs skull med sin närvaro och förvirrade fåglar kvittrade glatt i den kusligt vårlika värmen. Den vackra vinterdagen till trots samlades över 800 barn och föräldrar i Godbyhallen för att under en timmes tid dansa, sjunga och svänga på både huvud, axlar, knän och tår tillsammans med de två herrarna i sång- och lekgruppen Mora Träsk.
De två herrarna bakom Mora Träsk, Leif Walter och Gert-Ove Smedlund, har showat för barn under devisen ”Gör som Träsket – rör på fläsket” sedan 1984. De barnen är för länge sedan vuxna och nu är man tillbaka för att med sina sånglekar lära deras barn att det är kul att röra på sig. Tröttnar gör man inte.
– Det är svettigt men roligt och det håller ju kroppen i trim, säger en varm och rödkindad Leif Walter efter föreställningen och torkar svettstrilarna från pannan.


Motion musik = kul
Även om duon under årens lopp gett ut många nya glada och lekfulla låtar, bjöd man under lördagen mest på gamla trotjänare som ”Fader Abraham”, ”Forden på gården”, ”En kulen natt”, ”Honky Tonk” – och givetvis genombrottslåten och än i denna dag deras största hit, ”Tigerjakten”. Och barnen gillade att få sjunga med i de bekanta sångerna med de roliga rörelserna.
– Det var jättekul! Det var så roligt att få hoppa runt och dansa, tyckte Hanna Johans. Hon är där med sin mamma Jenny som också tycker det är roligt med Mora Träsk.
– För ovanlighetens skull är det ett evenemang för barn där de får röra på sig. Det var mycket liv och rörelse och roliga koordinationslekar och det är minst lika bra för oss vuxna som för barnen. Det är viktigt att barn får ha roligt samtidigt som de rör på sig, så de lär sig att det är kul med motion.


Vattendusch!
När sista sången tagit slut, bjuder herrarna på ett extranummer – kaskader av skummande sodavatten sprutas över de förtjust tjutande barnen.
– Hehe, vi tyckte ni såg lite svettiga ut! flinar Leif Walter och blinkar lite med ena ögat.

Text & foto: LINA ANTMAN