DELA

Thérèse Karlsson i Evita

På torsdag är det premiär på ”Evita” av Andrew Lloyd Weber och Tim Rice på Åbo Svenska Teater. Bland solisterna finns åländska sopranen Thérèse Karlsson 8bilden), känd för Åbopubliken sedan hon för tre år sedan gjorde huvudrollen i musikalen ”Elisabeth” på finska stadsteatern i samma stad.
Thérèse Karlsson, som är ledig från sitt sånglärarjobb vid Ålands musikinstitut, för musikalsatsningen är glad och uppåt när Nyan når henne i sminklogen inför fredagens pressvisning.
– Det är bara roligt. Det här ger en verklig inblick i professionellt arbete. Regissören Georg Malvius, scenografen Ellen Cairns och koreografen Igor Barberic är ett mycket sammansvetsat team. Man lär sig mycket.
”Evita” handlar som bekant om den argentinske presidenten Juan Peron (1995-1974) och Eva, ”Evita” (1919-1952) som blir hans hustru och snart vinner det argentinska folkets, arbetarnas och kvinnornas, hjärta samtidigt som hon drar på sig överklassens och militärens hat.


Dansar mycket
Thérèse Karlsson gör rollen som president Perons älskarinna och det är en roll där Thérèse inte bara sjunger utan också dansar.
– Jag har aldrig dansat så mycket i någon roll som i den här, säger hon och berömmer också kapellmästaren Jussi Vahvaselkä för hans fina musikarrangemang.
– Han har verkligen lyft fram tangon och det argentinska i föreställningen. Det känns väldigt genuint.
I de ledande rollerna som Evita och Juan Peron återfinns Birthe Wingren, senast filmaktuell som Dollar-Hanna i ”Colorado Avenue” och Sören Lillkung. Lillkung har Thérèse Karlsson samarbetat med i många tidigare sammanhang.
– Vi var ju båda med i musikteatern ”Katrina” och i Mozarts ”La finta giardiniera” på Svenska Teatern i Helsingfors och så sent som i sommar gav vi ju musikalkonserter på Åland.


Berörande
Birthe Wingren har hon inte arbetat med tidgare men hon är mycket imponerad av henne.
– Hon ger rollen sin egen tolkning, ett nyanserat porträtt av en kvinna som på grund av olika omständigheter når den position som Evita Peron fick. Det är vackert och rörande och kommer nog att beröra många i publiken.
Åbo Svenska Teater är inte okänd för Thérèse Karlsson, som i fjol var med och gav en serie operakonserter där, men i musikalsammanhang är hon känd för många åbobor från huvudrollen som Elisabeth i Michael Kunzes och Sylvester Levays musikal med samma namn. Den hade premiär på Turun kaupunginteatteri (Åbo stadsteater) hösten 2005 och sedan gick i hela tre säsonger.
En annan ålänning kan man också se i ”Evita”. Leonarde Brändström, får några år sedan teaterverksam på Åland, Solveigpristagare 2003 och senast engagerad som showartist för Sunwing i Stockholm, återfinns i ensemblen av körsångare och dansare på ÅST.
Redan innan ”Evita” haft premiär är mer än 10.000 biljetter bokade till höstens och vårens föreställningar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax