DELA
Foto: Niclas Nordlund
Vitt smink i ansiktet, rött på läpparna: sedan är man kameraredo för stumfilm. Johanna af Schultén, Niklas Häggblom och Kaj Lybeck.

Teaterensemble spelade in fejkad stumfilm på Möckelö

Rött blir svart i svartvitt. Busskuren vid gymnastikhallen på Möckelö fungerar om du söker en miljö som liknar insidan av ett gammalt prärietåg. Bland annat detta fick Nya Ålands utsända lära sig när ensemblen bakom pjäsen ”Jorden runt på 80 dagar” spelade in ett filmklipp som ska införlivas i pjäsen.

I Kompani Nords kommande uppsättning av ”Jorden runt på 80 dagar” ska ingå ett kort filmklipp som visar hur huvudpersonerna Phileas Fogg och hans betjänt Passepartout åker tåg över amerikanska prärien, bara för att överfallas av tågrånare.

– Filmen ska se ut som den var inspelad med den tidens teknik: svartvit stumfilm, förklarar regissören Arn-Henrik Blomqvist, som också sköter kameran.

Inför inspelningen sminkar Tiina Aura skådespelarna – Niklas Häggblom (Fogg), Johanna af Schultén (Passepartout, med polisonger som kotletter) och Kaj Lybeck (detektiven Fix) – vita i ansiktet och lägger på rött läppstift på alla.

– Rött blir svart i svartvitt, säger Arn-Henrik Blomqvist.

Pianotråd i hatten

Bara att hitta rätt plats för inspelningen – en som ser ut som insidan av ett prärietåg i slutet av 1800-talet – tog sin tid.

– Jag for runt i Sjökvaretet och överallt. Men till slut hittade jag den här busskuren på Möckelö, mittemot gymnastikhallen, säger Arn-Henrik Blomqvist.

– Min dotter tränar i gymnastikhallen fyra gånger i veckan, och jag kom på att titta in.

I klippet ska en kula från rånarna träffa Phileas Foggs hatt så att den flyger av. Inför inspelningen fäster skådespelarna en pianotråd runt hattkullen.

– Kamera käy, säger Arn-Henrik Blomqvist, som står med kameran riktad in mot busskuren. Fogg och Passepartout sitter bredvid varandra och låtsas skumpa fram på ett gammaldags tåg. I rätt ögonblick rycker Kaj Lybeck i pianotråden så att hatten flyger av.

– Suveränt! säger regissören.

I nästa steg ska klippet bearbetas av Henrik Miettinen, elev till Arn-Henrik Blomqvist på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Det blir hans jobb att få klippet att se ut som ett riktigt stumfilmsklipp, i svartvitt.

Kompani Nord beskriver föreställningen som ”en komisk musikteaterföreställning för hela familjen”. Den spelas i auditoriet i Alandica, med premiär på onsdag.

”JORDEN RUNT PÅ 80 DAGAR”, FAKTA

Kompani Nord producerar Jules Vernes berättelse ”Jorden runt på 80 dagar”, med premiär den 13 september 2023 i auditoriet i Alandica.

Jules Vernes bok handlar om engelsmannen Phileas Fogg som slår vad med sina vänner på herrklubben i London om att han ska lyckas resa jorden runt på 80 dagar.

Kompani Nords föreställning bjuder på ”anakronistiska inslag såsom ett Bollywoodnummer, kabukidans, egyptisk dans och amerikansk linedance”, och utlovar även ”en hel del galen komik”.

Medverkande: Niklas Häggblom (känd som Ålandskungen) som Phileas Fogg, Johanna af Schultén (bl a nominerad till Finlands bästa skådespelare 2021) som Passepartout, samt Caroline Furbacken, Kaj Lybeck, Ulf Weman, Maria Johans, Kenneth Johans, Erik Fogner, Linn Weman, Mikael Lagström. Danslinjen från Ålands Musikinstitut medverkar också.

Regi: Arn-Henrik Blomqvist