DELA

Tårta för solig sommarläsning

Två skolor, en stor och en liten, i samma läsprojekt. Stad och landsbygd.
I går var det fest med tårta för 300 personer när Ytternäs skola fick besök av Geta skola för att gemensamt fira sommarens läsprojekt i solrosens tecken.
Ytternäs skola har redan en etablerad tradition med läsprojekt inom ramen för ”Livslångt läsande” och nu samarbetade man med Geta skola.
Inför sommarlovet fick alla barn som ville en liten solrosplanta och dessutom en solrosbild och klistermärken med solrosfrön.


Lässtunder
Man hoppades att så många som möjligt skulle plantera solrosorna och medan solrosen växte läsa de sommarböcker som de lånat i skolbiblioteken. För varje lässtund kunde man klistra in ett frömärke i bilden med solrosen.
Och läsning fanns det. Bara i Ytternäs skolas bibliotek lånade eleverna under sista skolveckan 3.500 böcker som sommarlån.
Många solrosor överlevde sommaren och skolbibliotekarie Elspeth Randelin vid Ytternäs skola kunde visa upp flera bilder av riktigt stora solrosor som elever vårdat under sommaren. Tim, Emma och Julia fick applåder för sina rosor.


Solrosvisa
Innan det var dags att gripa sig an de två jättetårtorna som skolkocken Maria Hägg bakat sjöng man också ”Annikas solrosvisa”, skriven av Annika Pensar till melodin från ”Idas sommarvisa”: ”Vi har många böcker i väskan, så där så det tynger och drar…”
Bland barnen på läsfesten fanns bland andra Emma Eriksson och Saga Blomqvist i årskurs fyra som berättar för Nyan att de läst en hel del under sommaren.
– Mest Ellen-böcker, säger Emma och berättar att de innehåller både spänning och humor.
– Mysterieböcker, ”Bakom masken” heter den som jag läst senast, säger Saga.


Applåd för Geta
Myste gjorde nya Ytternäsrektorn Antti Eriksson som hälsade välkommen och tillsammans med sina Ytternäs-elever gav gästerna från Geta en varm applåd.
– Det här är ett jättebra projekt där skolan och hem och skola kan samarbeta, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

FOTO: FREDRIK TÖRNROOS