DELA

Svenska kulturfonden jubilerar

Svenska kulturfondens grundades år 1908 och kan i år fira sitt hundraårsjubileum. Det skall ske med besked.
Bland annat seminarier, utställningar, en tv-serie för unga, kulturaktiviteter i Bryssel och stort upplagd information till det finska Finland ingår. (På bilden tar Philip Hällund och Katarina Gäddnäs från Kökar Kultur emot ett regionalt kultuirpris vid Åbolands svenska kulturfonds utdelningsfest i Mariehamn år 2006.)
Satsningarna på jubileumsåret beräknas totalt kosta ett par miljoner euro, men ändå blir också fondens utdelning rekordstor i år med omkring 30 miljoner euro.
I fondens jubileumsprogram märks bland annat:
En ambitiös föreläsningsserie om kultur riktat främst till aktiva kulturutövare, men också öppen för allmänheten.
Utdelningsfest i maj på Finlandiahuset med originalproduktioner av finlandssvenska konstnärer som Magnus Lindberg, Bo Carpelan, Sandra Kantanen, Stella Parland, Linda Bondestam, Catharina Gripenberg, Niklas Winter och Carl-Johan Knif.
Jubileumsbilagor i februarinumret av kundtidningarna Birka och Pirkka.
Minoritetsseminarium och kulturevenemang i Bryssel.
Interaktiv historisk tv-serie, ”Främlingar 1808”, riktad till ungdomar i FST5.
Konstutställningar och öppna ateljéer i regionerna med en allfinlandssvensk konstkarta.
Liveversion av det populära radioprogrammet ”Kaffekvarnen” med sex konserter.
Jubileumskampanjen ”Goda idéer gör det möjligt” med ny logo av Alvar Gullichsen och nya webbsidor. Även en annonskampanj med kändisar vars idéer fått bidrag av fonden, till exempel Kjell Westö, Birthe Wingren och Leif Segerstam.
Svenska kulturfonden grundades år 1908, och har till uppgift att stöda den svenska kulturen och utbildningen, det svenska språket och finlandssvensk verksamhet i Finland.


Mångfald
– Den utveckling som har skett inom Svenska kulturfonden sedan år 1908 hade aldrig varit möjlig utan den framförhållning och uppoffring som hundratals generösa donatorer har visat. Vi vill med vårt jubileumsprogram informera och berätta om fondens verksamhet och vad vi har åstadkommit för pengarna. Vi vill visa på Svenska kulturfondens oerhörda bredd och mångfald och lyfta fram delar av våra olika verksamhetsområden, skriver fonden i ett pressmeddelande.
”Goda idéer gör det möjligt” är den slogan man använder under året. (jk)