DELA

Stor musikalroll för Frida Jansson

– Det största jag varit med om hittills, säger Frida Jansson (bilden) som i höst skall göra huvudrollen i Jerome Kerns ”Teaterbåten” som Sörmlands Musik & Teater ger i Eskilstuna.
Det är också teaterns största satsning någonsin med fyrtio föreställningar från september till november.
Nyan uppmärksammade nyligen att Frida Jansson, sopran och studerande på andra året vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, fick Stockholms studentsångareförbunds Martin Öhman-stipendium på 30.000 kronor. I sommar skall hon medverka i den operauppsättning som ges i samarbete med Drottningholms slottsteater och barockensemble i Fäviken i Åre i Jämtland och på Drottningholm i Stockholm.
– Föreställningarna pågår in i augusti och i augusti skall vi också börja repetera ”Teaterbåten”, så de går lite på varandra säger hon utan att ändå låta det minsta bekymrad.


Rekommenderad
Att hon fått chansen att medverka i ”Teaterbåten” – som i den här uppsättningen går under sitt originalnamn ”Showboat” – är en följd av att hon medverkade i sommaroperan i Vadstena i fjol.
– Jag blev rekommenderad därifrån för den här uppsättningen och kallad till audition, berättar hon.
Frida gör rollen som Magnolia, kaptensdottern, som kan ses som musikalens huvudroll.
Det är första gången hon medverkar i en musikal och hon ser fram emot det och tycker at det skall bli spännande.


Storsatsning
Att det är en storsatsning av Musik & Teater i Sörmland framgår inte enbart av att man planerar att ge så många föreställningar. Uppsättningen har också ett imponerande antal medverkande. Ett sjuttiotal personer kommer att finnas på scenen i varje föreställning.
Det är fråga om ett samarbetsprojekt med Cap Town Opera i Kapstaden i Sydafrika och med Eskilstuna kommun. Femton sångare från Sydafrika medverkar.


Pendlar till skolan
Frida Jansson berättar att hon har ett år kvar till sin kandidatexamen vid musikhögskolan och att hon nog skall försöka studera parallellt med engagemanget i ”Teaterbåten” i höst.
– Eskilstuna ligger ju på pendlingsavstånd från Stockholm men vi får se hur det går, om jag hinner med allt.


Fänviken i juli
Men först i tur står alltså Fäviken Opera och Drottningholms slottsteater i sommar. Det man ger är en så kallad opera buffa, det vill säga en komisk opera, ”L´opera seria” av Florian Leopold Gassmann.
Premiär är det i Fäviken den 9 juli och där spelar man till den 13 juli för att sedan ge samma föreställning på Drottningholms slottsteater den 2-10 augusti.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax