DELA

Starka ord mot natthimlen

Det blev succé i Helsingfors förra året, nu får också ålänningar och turister möjlighet att prova på idén med litterära seglatser. ”Salta ord i natten” kombinerar litteratur, dans och musik med skärgårdens skönhet.
– Kontrasten mellan starka och ibland tunga och dramatiska ord och havets lugn, skärgårdens skönhet ger seglatsen ett unikt mervärde, säger Katarina Gäddnäs som sitter i arbetsgruppen och en av författarna som deltar i seglatserna.
Tillsammans med författarna Kent Danielsson, Sanna Tahvanainen, Leo Löthman och Isela Valve bjuder Gäddnäs på egna alster under seglatsen, både nytt och gammalt utlovas.
– För min del tror jag att jag väljer vad jag läser när jag ser vad det blir för väder, berättar Leo Löthman som också är litterär skeppare under seglatsen, dvs konferencier under seglatsen.


Tyst efter programmet
Seglatsen, som räcker ungefär tre timmar och startar från Sjökvarteret, bjuder också på annat kulturellt än det litterära. Moderna dansaren Parva Pirzadeh, åländska som numera studerar vid Balettakademin i Göteborg, deltar också i programmet, dessutom blir det musik av Kjell Frisk. Pirzadeh dansade också under den förra seglatsen som ordnades under landskapsdagarna i Helsingfors i juni i fjol.
– Med sitt iranska ursprung och vackra dans gjorde hon ett otroligt dramatiskt intryck på seglatsens deltagare, då hon dansade till Ave Maria på kajutan mot det vita seglet, berättar kulturproducent Gunnel Ekelund.
Ekelund berättar hur deltagarna som startade från Helsingfors gick ombord livligt pratande och skrattande, men steg i land vid elvatiden betydligt tystare.
– När jag ivrigt frågade en av deltagarna hur hon upplevt programmet sa hon åt mig att hon inte vill tala om det, hon behövde lugn och ro för att smälta de tankeväckande intrycken hon fått under seglatsen.


Pejlar läget
Programmet är ett pilotprojekt med Svenska Kulturfonden som enda sponsor. I framtiden hoppas arbetsgruppen att evenemanget kan bli självförsörjande och att intresset ska vara så stort att de litterära seglatserna kan bli sommartradition på Åland.
Arbetsgruppen bjuder alltså på två seglatser, den första den 18 juli i samband med Ålands sjödagar, den andra den 11 augusti. I arbetsgruppen satt Katarina Gäddnäs, Leo Löthman och Gunnel Ekelund. Biljetter kan bokas via Ålands resor, ombord ryms ungefär 40 personer med besättningen inräknad.

SARA OTHMAN

sara.othman@nyan.ax