DELA

Ställer ut barnboksillustrationer

I barnboken spelar illustrationen en viktig roll och i årets upplaga av Barnens litteraturdagar lyfter man fram Anni Wikberg (bilden) som årets illustratör.
Öppningen på måndag kväll var det samtidigt vernissage på en utställning med Wikbergs illustrationer.
Anni Wikberg arbetar som grafisk formgivare på Posten Åland och har formgett både reklammaterial och frimärken.
I utställningen ingår tre frimärksoriginal och även illustrationer till förstadagskuvert. Huvuddelen av utställningen ägnas ändå illustrationerna i form av originalen, akvarellerna, till illustrationerna i Ann-Christine Wallers ”Små sommarsagor”.


Gått långa vägen
Anni Wikberg, som bott på Åland sedan 1986, berättar att hon gått den långa vägen till den grafiska formgivningen.
– Jag började med att utbilda mig till dekoratör och gick sedan i Svenska konstskolan i Nykarleby.
I ett tidigare skede sysslade hon ganska mycket med grafik, bland annat arbeten i akvatint men det blev ett uppehåll i när hon fick barn.
Nu hoppas hon igen få tid att syssla mera med konsten och gärna just med bokillustrationer.


Ny bok på gång
– Det är väldigt roligt att få göra bokillustrationer. Det finns en koppling till den grafiska formgivningen och det är trevligt att få se det man gjort i tryck.
Redan i höst får vi se mer av Anni Wikbergs illustrationer. Ann-Christine Waller har nämligen en ny barnbok på gång och också den får illustrationer gjorda av Anni Wikberg.
– Det blir en bok för lite mindre barn, från två år, och med mycket mera illustrationer än mina tidgare böcker, säger Ann-Christine Waller.


Gott rykte
Kulturministern och vicelantrådet Britt Lundberg öppnade utställningen och Barnens litteraturdagar och deklarerade att hon älskar barnböcker. Hon uppmärksammade i sitt tal en hel rad av de författare som deltar och deras böcker.
– Barnens litteraturdagar har gott rykte, det ser vi av att det är relativt lätt att få kända barnboksförfattare att komma hit, sade Lundberg.
Särskilt inbjudna till vernissagen, där det serverade prinsesstårta, var klass 3C från Ytternäs skola.Text & foto: JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466