DELA

Stående ovationer och extranummer

Lars Karlssons och Lars Huldéns operaoratorium Scener från Finska kriget uruppfördes i Fredrikshamn förra veckan. Tonsättaren tror att uppsättningen skulle fungera bra även i Alandica.
Från början var avsikten att operaoratoriet Scener från Finska kriget skulle bli en helaftonsopera, men som Nya Åland tidigare skrivit, drabbades beställaren Fredrikshamns stad av hårda nedskärningar och upphovsmännen blev tvungna att krympa projektet till en mindre uppsättning.
I fredags förra veckan var det urpremiär, både Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet recenserar uppsättningen i välvilliga ordalag, trots att man beklagar det krympta projektet. Wilhelm Kvist i Hufvudstadsbladet nämner särskilt den folkligt klingande koralen i början av verket samt den avslutande hyllningssången med en liten fuga.


Hemskt nöjd
Kompositören Lars Karlsson är mycket nöjd med mottagandet av verket.
– Ja, det blev succé, om man nu som upphovsman får säga det själv. Det blev en stor framgång för alla inblandade och vi fick ge den avslutande fosterländska psalmen som extranummer. Jag är hemskt nöjd med resultatet.
Han medger att det från början inte kändes så bra när de blev tvingade att krympa projektet på grund av dåliga ekonomiska tider, men eftersmaken är bra.


Ryms i Alandica
– Vi har konstaterat att det här också är ett lämpligt verk för Finlands självständighetsfirande. Det är jubileum på kommande om några år.
Kompositören säger att verket är skrivet för en bra kammarkör, en liten orkester och fyra solister.
– Nu hoppas vi kunna ta uppsättningen till Helsingfors.
Några konkreta planer att ta verket till Åland finns inte.
– Men det skulle passa bra att framföras i Alandica!

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax