DELA

Spelmansstämman flyttade in

Ungdomliga The PG:s höjde tempot på Kvinnfolks traditionella spelmansstämma vid Önningebymuseet i lördags.
På grund av regnet fick man hålla konserten inomhus.
– Det är första året vi tvingas flytta in, säger Siv Ekström, i arrangörsstaben.
Ett sextiotal spelmän samlades i Önningebymuseet i lördags kväll för att musicera tillsammans. Konserten var inte lika välbesökt som vanligt, enligt Siv Ekström, men det berodde till säkert stor del på vädret.
– När det regnar tänker många att de inte orkar komma, för spelmansstämman ordnas vanligtvis utomhus men alla som kom fick plats inne i museet, säger Ekström.

Härlig stämning
Men regn och rusk brydde sig inte spelmännen om. De hade roligt och bjöd verkligen på en härlig show med rivande folkmusik. Kvinnfolk som börjar bli en internationell organisation lockade folk från Tyskland och Makedonien, men också från de närmare grannarna i Sverige och i riket.
Kvällens livligaste akt bjöd ynglingarna i The PG:s på, och fick till och med göra ett extranummer efter påtryckningar från publiken. The PG:s är en gren av spelmanslaget Polkan går som Siv Ekström har lett, men nu bröt sig alltså ynglingarna loss från den gruppen och skapade någonting eget.
– Vi har varit på läger hela veckan, så de har spelat varje dag från morgon till kväll. Nu kommer de spela hela natten här också, säger Siv Ekström.

Nyckelharpa
Ett instrument som fick mycket utrymme under spelmansstämman och som kanske inte är så vanligt på Åland är nyckelharpan.
Barbro Andersson berättar att hon har världens största nyckelharpakurs, och att personer från Japan och USA har deltagit i kursen.
Nyckelharpan har funnits i Sverige sedan tidig medeltid. Den första kvinnan som spelade nyckelharpa i Sverige, som man känner till, var från Åland. Nyckelharpan höll på att dö ut under 1800-talet, då instrumentet ansågs vara djävulens instrument, men det fick ett uppsving igen på 50- och 60-talet.
Barbro Andersson bjöd även på visstuga senare på kvällen där folk samlades och sjöng visor. Redan under konserten fick gästerna och spelmännen ett smakprov på visstugan då Barbro Andersson hade allsång med gästerna, som inte var sena med att sjunga med.

JOHAN ORRE

johan.orre@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax