DELA

Spelmansstämma på Kökar

Den 8 till 10 augusti är det dags för Finlands svenska spelmansförbunds årliga Spelmansstämma. I år arrangeras den på Kökar tillsammans med Kökar spelmanslag.
I helgen är det dags för Spelmansstämma på Kökar och arrangörerna hoppas på närmare 200 deltagare.
– Vi hoppas att det ska bli en riktigt trevlig stämma och att vädret inte sviker oss, men framför allt att det blir mycket dans, musik och spontant buskspel. Det är ju egentligen det som stämman går ut på: samvaro, att träffa folk och det spontana mötet mellan spelmän, säger Stefan Kuni, ordförande för Finlands svenska spelmansförbund.
Vad kan Kökar som plats bidra med till stämman?
– Det är ju en helt unik miljö i sammanhanget med den vackra skärgården och naturen. Vi hoppas att många från fasta Åland tar sig ut till Kökar för att delta i festligheterna, säger Kuni.
Vad kan du säga om programmet?
– Vi har ett mycket intressant program, inte bara för dem som deltar i stämman utan också för besökarna. Fredagens konsert i kyrkan med uppförandet av Kökarsviten lär bli riktigt intressant, och på lördag kväll är det dans för alla som vill delta, berättar Kuni.
Lördagen börjar med ett antal workshops. Gruppen Kringom från Sverige lär ut polskalåtar som senare på kvällen byggs på vidare med introduktion till polskadans. Elina Granlund och Matilda Karlström håller en liten låtkurs, Margareta Jorpes-Friman lär ut balladdans och folkrockgruppen Skrå håller en workshop för unga musiker.


Uppträder
John Granlund från Skrå berättar att tanken är att de ska lära ungdomar som spelat lite längre om hur man kan arrangera låtar och hur man spelar tillsammans i modern bandsättning.
– Det är första gången vi håller i något sånt här. Vi kommer att visa hur vi själva brukar gå till väga när vi gör musik och kanske lära ut något arrangemang vi själva gjort. På eftermiddagen ger vi dem en egen låt att utgå ifrån och göra något eget av och senare på kvällen uppträder vi tillsammans med deltagarna, förklarar Granlund.
Vilka får delta?
– Alla instrument är välkomna. Det lär bli ganska mycket fioler men vi ser gärna att folk med andra instrument kommer med, till exempel gitarr och trummor, säger Granlund.

AXEL KRONHOLM