DELA

Spelar ”Fröken Julie” i Alandica

Petronella Wester spelar Julie, Jonas Danielsson, Jean, och Gun Sjöroos Kristin i Strindbergs ”Fröken Julie” som Robert Liewendahl sätter upp i Alandica med premiär i slutet av februari. (På bilden Wester och Danielsson.)
De tre rollinnehavarna har tidigare arbetat med Robert Liewendahl i olika sammanhang, Petronella Wester, som är utbildad musikalartist, har ju också gjort en del egna shower på Åland, Jonas Danielsson har bland annat medverkat i liewendahlska uppsättningar som ”Kumlingespelet” och nu senast i ”Rödlack och blåljus”. Gun Sjöroos, numera bosatt i Åbo, är frilansande skådespelare efter sex år på Åbo Svenska Teater.
För scenografin står Sara Tobiasson, ursprungligen från Korpo men numera bildkonstlärare i Kumlinge skola. Hon är utbildad vid konstindustriella läroverket i Helsingfors. Som sufflör medverkar Patrik Häggblom.
– Jag har alltid drömt om att få sätta upp ”Fröken Julie”. Jag gillar det lilla formatet och närheten till publiken, säger Liewendahl.
Enligt Liewendahl ville Strindberg själv med ”Fröken Julie” uttryckligen skapa en naturalistisk teater.
Det kommer att uppfyllas när man spelar i det svarta övningsutrymme som finns i Alandicas bottenvåning. Man skapar en scen med en enkel scenlösning kring köket på herrgården och kan ta in en publik på 120 personer.
Föreställningen på omkring en timme och 20 minuter ges utan paus. Premiär blir det fredagen den 26 februari och Liewendahl, som är både regissör och producent, räknar man med att ge ett tiotal föreställningar fram till den 15 mars. Dessutom blir det skolföreställningar.
(En utökad version av artikeln finner du i torsdagens Nyan.)
JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax
tfn 528 466