DELA

Southbeck4 vill bli jazzkometer

Kvartetten Southbeck4 försvarar Ålands jazzära i tävlingen Young Nordic Jazz Comets som avgörs i Oslo den 12 september. Daniel Söderback, gitarr, och Daniel Lervik, piano, är ålänningar och i kvartetten ingår också två svenska studiekompisar till dem. (På bilden Söderbäck och Lervik.)
Southbeck4 är kvintetten som blev en kvartett. Förra hösten bildade gitarristen Daniel Söderbäck en ny jazzgrupp som fick namnet Southbeck5. Gruppen, som spelade en varierad jazzrepertoar med betoning på groove- och beatbaserad jazz, framträdde på Mariehamn Winter Jazz i februari i år och blev i det samanhanget nominerad som Ålands bidrag till Young Nordic Jazz Comets 2009. I de övriga nordiska länderna ordnas uttagningstävlingar till evenemanget men på grund av Ålands litenhet brukar det gå lite annorlunda till här. Ofta har det bara funnits en intresserad grupp som kunnat komma i fråga.


Blev kvartett
Enligt reglerna måste minst hälften av bandmedlemmarna komma från den region man representerar och därför ombildades kvintetten inför tävlingen till en kvartett. Ålänningarna Söderbäck och Lervik har nu med sig svenskarna Jakob Dalnert, på bas, och Jon Eriksson på trummor.
I Southbeck5 ingick utöver Söderbäck och Lervik även Isak Samuelsson på saxofon, Emil Sydhage på bas och Jon Swärd på trummor.
Daniel Lervik berättar för Nyan att han och Söderbäck känner de nya bandmedlemmarna Jakob Dalnert och Jon Eriksson från tidigare och har spelat med dem under studietiden.


Repat på Åland
Under sommaren har man träffats på Åland för att repa inför deltagandet i Oslo. Dalnert och Eriksson har flera gånger varit på Åland.
Daniel Söderbäck är nu tillbaka i Uppsala och Daniel Lervik är också på väg tillbaka till studierna där. Någon mer intensivträning blir det inte inför tävlingen.
– Vi befinner oss just nu på lite skilda håll, säger Lervik.


Åland med tidigare
För Daniel Lervik är det andra gången han deltar i Young Nordic Jazz Comets. När tävlingen avgjordes på Färöarna spelade han med åländska Jazzvanten.
Åländska gruppen Fynky Fish har därefter också deltagit i tävlingen.
Inför tävlingen i Oslo den 12 september hoppas Daniel Lervik på det bästa men menar att man skall vara medveten om att konkurrensen är stenhård.
– De flesta som ställer upp är studerande på musikhögskolenivå och att det ordnats gallringstävlingar i de övriga regionerna har också sin betydelse för nivån, menar han.


Pris för turné
Finalen i Young Nordic Jazz Comets följer upplägget att varje deltagande region spelar under en konsert, varefter en jury beslutar om vilken region som hade det bästa bidraget. Vinnaren kan sedan kvittera ut ett pris på 70.000 danska kronor för en nordisk turné under vintern 2010. Juryn utser även tävlingens bästa solist som får ett pris på 15 000 kronor.
Utöver Åland deltar grupper från Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island och Färöarna.
Evenemangets stöd av den nordiska kulturfonden och den åländska gruppens resekostnader täcks av Nordens institut och Ålands kulturdelegation.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax