DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>KONSERT Amy Jolla och Ida Andersson är vänner sedan många år tillbaka. Den här veckan har de två konserter på Åland. Amy jolla spelar cello och Ida Andersson piano.

Sommarkonsert med cello och piano

Vännerna sedan nio år tillbaka bjuder på sommarkonsert med cello och piano.

– Vi bestämde oss ifjol när Amy var på Åland att göra något gemensamt här, säger den åländska pianisten Ida Andersson.
Konserten är en del av en miniturné som startade i söndags i Stockholm. I kväll har de konsert i Eckerö kyrka och på torsdag i St Görans kyrka i Mariehamn.

– Vi har känt varandra i nio år men det här är vår första konsert tillsammans, säger Andersson.

Ida Andersson och Amy Jolly träffades när de studerade vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Därefter har de studerat på skilda håll, Andersson vid Musikhochschule Lübeck och Jolly vid The Royal Academy of Music i London. Andersson bor i dag i Köpenhamn och Jolly studerar i Stavanger i Norge men spelar också i orkestrar i England.

Ida Andersson är hemma från Eckerö och brukar varje år komma hem till Åland för att hälsa på familjen men också uppträda.

– Förra sommaren var Amy på besök och då bestämde vi oss för att göra något gemensamt på Åland nästa år, säger Andersson.

Konserten bjuder på musik från romantiken och är inspirerad av myter och legender från Frankrike, Tjeckien och Italien.

– Det är ett väldigt fint tema. Att det finns en historia bakom gör att det är lättare att ta till sig, låta fantasin flyga iväg. Eller bara luta sig tillbaka och njuta, säger Andersson.

Andersson spelar piano och Amy Jolly spelar cello. Det blir gemensamma stycken och några solostycken av Andersson på piano.

Vad har ni för andra planer i sommar?

– Amy ska spela några konserter i England och Norge och jag ska bli kvar på Åland en tid och ackompanjera en masterclass på Katrina Kammarmusik, säger Andersson.