DELA

Söker unga som vill göra musikal i vår

Noaks ark blir musikal i vår. Anders Laine och Julia Westerberg (bilden) håller i trådarna för ett barn- och ungdomsprojekt och söker nu deltagare.
Anders Laine har varit med och arrangerat Ålands prosteris musikläger för barn och ungdomar på Lemböte under somrarna. Efter fyra dagar har man visat upp vad man lärt sig. Anders Laine blev sugen på mer tid för övning.
– Jag har sett potentialen vad man kan göra och tyckte att det skulle vara roligt att göra en barn- och ungdomsmusikal under vintern.
Anders Laine kontaktade Julia Westerberg, som han samarbetat med tidigare både på scenen och genom att sätta upp en musikal på bilfria dagen 2007.
Trots att det är Mariehamns församling som drar i gång musikalen är barn i åldern 7-14 år från alla församlingar välkomna.
Repetitionerna startar i januari med ett veckoslut på Lemböte.
– Man får välja om man vill sova över, säger Julia Westerberg.
Premiären är i april så det blir en intensiv repetitionsperiod. Alla måndagkvällar är det meningen att man ska träffas och öva.
– Eftersom tiden är knapp är det viktigt att man kan komma på repetitionerna.


Alla intresserade
Det blir ingen audition utan alla intresserade får vara med. Den solosång som skall framföras fördelas sedan bland deltagarna.
Det finns inget högsta antal deltagare utan man ser hur stort intresse det finns och arbetar sedan utifrån det. Eller som Anders Laine uttrycker det.
– Vi ser vart det bär!


Noaks ark
Musikalen handlar om Noaks ark och är egentligen en samling sånger från 6-7 olika musikaler om Noaks ark. Man har också ”lånat in” sånger från andra musikaler som anpassats till handlingen.
– Vi ändrar kanske någon textrad, säger Anders Laine.
Julia Westerberg skriver sedan ihop en handling som passar in med sångerna. Det blir tal, sång och dans. Föreställningen blir ungefär 45 minuter lång och till musikalen ska man också sätta ihop ett kompband. Några namn är klara med Julia och Anders vill inte ge ut dem innan hela bandet är klart.


Ser på helheten
Arbetsfördelningen är klar. Anders Laine tar hand om musiken och Julia Westerberg om regi och koreografi.
– Vi tycker om att jobba tillsammans, säger Julia. Ofta vaktar man på sitt eget område och tycker att det är viktigast, men inte med Laine. Vi ser båda på helheten.
– Julia sprutar ut idéer och sedan ser vi vad som är bra,skrattar Anders.
Om man vill vara med ska man kontakta Anders Laine på Mariehamns församling telefonnummer 040 708 20 63.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax