DELA

Sofia skapade en poetisk bok om får

– Allt kreativt är roligt, säger Sofia Sundberg som i höst kommit med en vacker liten bok om får. Till egna haikudikter har hon gjort teckningar med får.
Sofia Sundberg kommer från Finström Svartsmara och är uppvuxen på en gård där hennes föräldrar Ann och Åsmund Sundberg håller får. Numera bor Sofia i Luleå i Sverige dit hon flyttade för att studera vid Luleå tekniska universitet för tio år sedan.
I dag är hon civilingenjör i datateknik och jobbar med teknisk dokumentation för ett konsultföretag. I höst har hon och maken Johan Karlsson flyttat in i eget hus. Kring det huset betar dock inga får.
– Nej där har vi inga får. Vi är ju borta på dagarna. Johan är dessutom uppvuxen i stadsmiljö, förklarar Sofia.


Fårinspirerat
Men får finns det hemma i Svartsmara och det var också de fåren som gav upphov till boken med haikudikter och teckningar med får.
Att Sofia ser på får och fårhållning med stor sympati är lätt att märka. Kanske för att får för det mesta hålls ganska småskaligt.
– Åtminstone känner inte jag till några industrifårfarmer, säger hon.
– Dessutom bidrar ju fåren till att hålla landskapet öppet.
Varför blev det då en bok?
– Det började med att att jag en jul för ett antal år sedan hade lite dålig framförhållning och strax före jul beslöt göra en liten handgjord bok med dikter och bilder som julklapp till pappa och mamma.
Hon skrev haikudikter som:
Litet nyfött lamm
vinglar ostadigt omkring.
Hitta mat och mor!
eller
Baggen i hagen
med alla tackorna går.
Känner sig som kung.
Och till varje dikt ritade hon lämpliga bilder.


Uppskattad
Boken blev väldigt uppskattad och mamma Ann uppmanade Sofia att göra om den till en riktig tryckt bok.
Utöver att Sofia gillat att rita och måla har hon också fattat kärlek till den korthuggna haikun.
– Jag gillar det lilla och kompakta formatet där man får räkna stavelser i stället för att rimma. Det blir också en utmaning att försöka få fram det man vill ha sagt.på ett så begränsat utrymme.
Boken har kommit ut på eget förlag och Sofias lillasyster Sanna Sarling har gjort finjusteringen av layouten. ”Våra får” heter boken.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax