DELA

Snäll så in i väggen

Hon är 8 år, Lussi, och så snäll och duktig att omvärlden har slutat lägga märke till henne. Då bestämmer hon sig för att försvinna genom att gå in i väggen. På torsdag kväll var det urpremiär på Furuborg i Lumparland. (På bilden skådespelarna Marc Svahnström och Annikki Wahlöö.)

 


Det är nästan lite 1970-tals moralpedagogik över pjäsen ”Snäll” som hade urpremiär i Furuborg i Lumparland på torsdag kväll kväll. Pjäsen handlar om barnet som inte syns och om hennes behov av att bygga upp en självkänsla och få uppmärksamhet.
Budskapet är feministiskt och tydligt och ganska uttjatat för oss som har genomlevt just 70-talet.
Men nu var det ju inte vi vuxna som var målgruppen utan barn i åldern 6-11 år.
De barn som hade kommit till Furuborg i går kväll var förtjusta och inlevelseförmågan under pjäsens gång var det inget fel på. Barnen kommunicerade öppet med skådespelarna och deltog till och med i den lektion som hölls på scenen.
– Ring polisen, sade ett litet barn högt och ljudligt då Lussi hade gått in i väggen och försvunnit.
– Det var jätteroligt när hon gick in i väggen, precis så gör jag också fast mest när jag är arg, sade en liten flicka efter pjäsen.
Handlingen gick alltså utan tvekan hem hos barnen.
Som vuxen åskådare njöt man mera av annat på scenen. De två skådespelarna Annikki Wahlöö och Marc Svahnström spelade skickligt parallellt sju olika roller i pjäsen. Den ena minuten var till exempel Wahlöö Lussi och den nästa mamma eller lärarinna och Svahnström hade ett rollgalleri som sträckte sig från busfrö till pappa, brandman och gammelmormor.
Rollerna skilde sig från varandra med bara enkla attribut men kroppsspråk och tonlägen satt perfekt vid varje byte.
En mycket stor behållning var musikern Pontus Langendorf som skapade musik, effekter och personlighetsteman med ett instrumentbord som hade allt från pingisbollar till verktyg och dricksglas som instrument. Ljudvärlden i pjäsen fascinerade.
”Snäll” har regisserats av norskan Grete Sneltvedt, Maria Jaskari är scenograf. Manuset baserar sig på den norska författaren Gro Dahles bok med samma namn, en bok som vunnit det norska Bragepriset. Dramatiseringen har gjorts av Jane Rasch från Danmark.
I dag på förmiddagen visas pjäsen i Föglö skola, på lördag och söndag i Uncan i Mariehamn och på måndag i Vikingaåsens skola.
För information och biljetter kan man ringa Grete Sneltvedt telefon 0457 34 27 188.

titte.tornroth@nyan.ax


Foto: FREDRIK TÖRNROOS