DELA

Skriver musik till Westös pjäs

Finlandiapristagaren Kjell Westös debutpjäs ”Det hjärta man har” har premiär i kväll har på Svenska Teatern i Helsingfors. Ålänningen Peter Hägerstrand har skrivit musiken till pjäsen.
– Den är ett spännande projekt, säger han.
Kjell Westös debutpjäs ”Det hjärta man har” handlar om att lära sig acceptera och älska, även om människohjärtat kanske inte är så rent som man skulle önska. Sex karaktärer, tre kvinnor och tre män, tre olika generationer, förenas av släkt-, kärleks- och vänskapsband, men också av minnet av en människa som dött för länge sedan.
Peter Hägerstrand kontaktades av regissören Maria Sid, som föreslog att han skulle delta i projektet.
– Jag har jobbat med henne tidigare i andra sammanhang och vi har letat efter ett projekt där vi kunde arbeta tillsammans, säger Peter Hägerstrand.

Situationsmusik
Pjäsen är en talpjäs med musikinslag. Fem låtar fanns med i pjäsen från början och Peter Hägerstrand har arrangerat om dem, samt skrivit två nya stycken till teateruppsättningen.
– Det är en tidsmässigt omspännande pjäs, som utspelar sig från 60-talet och framåt. En av karaktärerna hade en hit -67 med en mytisk låt på finska, och uppdraget att skriva musiken föll på mig, säger Peter Hägerstrand.
Till den andra låten skrev Peter Hägerstrand musiken först, och sen författade Kjell Westö texten.
– Det var en dotter som dog i pjäsen och hon skulle få en egen låt. All musik i pjäsen dyker upp i olika sammanhang, som sångnummer eller situationsmusik. Dotterns låt förekommer också som speldosemusik.

Stor utmaning
Inspirationen till kompositionerna har Peter Hägerstrand främst hämtat från manuset.
– Det finns mycket i manus. När jag sätter mig ner med en text brukar jag höra en melodi. Ibland behåller jag den första, eller också komponerar jag fyra till – och väljer den första igen, säger Peter Hägerstrand och skrattar till.
Han tycker att den största utmaningen är att stå på scen.
– Jag har skrivit mycket musik för teaterscener och jag har till och med varit statist ibland, men jag har aldrig tidigare varit med och spelat själv.
Scenografin är uppbyggd som en gammal tevestudio på 60-talet och bandet står på en liten upphöjd platå och spelar.
– Vi kommer att synas hela tiden och även interagera med skådespelarna, säger Peter Hägerstrand.

Skivprojekt
Peter Hägerstrand har många olika jobb på gång och tycker att det ska bli skönt att spela upp pjäsen.
– Vi har repat flera timmar om dagen, ibland till midnatt, så det ska bli skönt att få lite egen tid, säger han.
Förutom ”Det hjärta man har” jobbar Peter Hägerstrand bland annat med en fortsatt inspelning av barnradioteater och under våren kommer han att spela in en egen skiva.

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax