DELA

Skrev pjäs om bondeseglationen

– Det är ju bondeseglationen som byggt upp Ålands välstånd i dag.
Det säger pjäsförfattaren Bertil Lindqvist (bilden) om det drama som får premiär på Pellas i Lemland inom kort. Han vet att många är intresserade av historia och hoppas därför att pjäsen skall gå hem.
”Skonerten Maria” skrev Lindqvist inte från början med Pellas i tankarna, men regissören Synnöve Westerberg och Freya Darby vid Pellas tyckte att den skulle passa utmärkt vid skeppsgården.


Branden emellan
– Jag skrev pjäsen redan för något år sedan men har senare bearbetat den. Det var egentligen meningen att den skulle ha uppförts vid Pellas redan förra sommaren, men så kom branden emellan och premiären måste skjutas fram.
Lindqvist har genom åren forskat och skrivit en hel del om den åländska sjöfartshistorien, men att skriva en pjäs är ändå annorlunda än att skriva sakprosa.
– Man måste försöka läsa in i personerna hur de tänker, med deras bättre sidor och sämre sidor. I en pjäs är det ju också replikerna som skall föra handlingen framåt eftersom man inte kan göra det med förklarande text.


Del i opera
Det är inte första gången Lindqvist skriver för teatern med just bondeseglationen som bakgrund. För några år sedan fick han andra pris i en tävling arrangerad av Ålands ungdomsförbund med pjäsen ”Tills döden skiljer oss åt”, som byggde på den släktforskning han gjort kring sin farfarsfars liv.
– Första akten av den pjäsen blev sedan den inledande delen i operan ”Rödhamn”, med libretto av Lars Huldén.
I mitten av nittiotalet spelade teatergruppen Mimers brunn en pjäs av Lindqvist med handlingen förlagd till tidigt 1500-tal. Den gavs på Kastelholms slott i regi av Vibeke Voigt.
Lindqvist har skrivit ytterligare en pjäs för Kastelholms slott, ett drama från hertig Karls tid i slutet av 1500-talet, men den har ännu inte blivit uppförd.
Har du någon ny pjäs på gång då, eller arbetar du med något annat nu?
– Jag skriver på en ny deckare, som skall komma ut nästa år.
Lindqvists förra deckare ” Du skall inte ha lust”, som kom hösten 2005, blev väl mottagen och har sålt bra.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax