DELA

Skrev bok om skepp och sjöfart i Skarpnåtö

Göte Sundberg fogar nu ett nytt kapitel till den åländska sjöfartshistorien. I en ny bok lyfter han fram tre skeppsbyggen i Skarpnåtö by i Hammarland under det sena 1800-talet. Han följer också fartygens öden och äventyr på haven.

Göte Sundberg, sjökapten och tidigare chef för Ålands sjöfartsmuseum, är en flitig forskare som ständigt har någonting på gång. Han beräknar att han skrivit ett hundratal artiklar kring den åländska sjöfartshistorien genom åren.
Många har publicerats i Sjöhistoriska årsskrift för Åland som han själv i tiden var med och grundade men en del har också publicerats internationellt, bland annat i World Ship Revue. Sundberg har också skrivit böcker, bland annat om Lundqvistrederierna och om kaptenen och skeppsredaren Erik Nylund.
En viktig länk fann Göte Sundberg hos Häggbloms på Södergårds.
– Man hade ett vaxdukshäfte där kostnaderna för allt material som gick åt när man byggde den tremastade barken Vega år 1892 fanns förtecknat. Med fanns alla löner och till och med kostnaden för det brännvin som köptes i både i Mariehamn – och i Åbo eftersom det var billigare där – för utskjutningskalaset. Det var en fascinerande läsning. Jag har bara en gång tidigare sett något liknande.

Läs mera om boken i dagfens, onsdagens, tidning.

På söndag, den 10 oktober, kl. 14 presenterar och signerar författaren bok på Södergårds gårsmuseum i Skarpnåtö. .

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax