DELA

Skärgårdsvy kan vara åländsk

Ett skärgårdsmotiv  med en fiskarkoja och några bodar finns på en målning (här något beskuren)av Woldemar Toppelius som Hagelstams bjuder ut på sin höstauktion i Helsingfors.
Vyn kan vara från Åland men varken Mikael Schnitt på Hagelstams eller Kjell Ekström vid Önningebymuseet kan med säkerhet säga att det är så.
Mikael Schnitt säger att han sett målningar från början av tjugotalet av Toppelius från bland annat Käringsund i Eckerö men att det här motivet också skulle vara från Åland vågar han inte slå fast.
– Man kommer naturligtvis att tänka på det men det är bästa att inte säga sådant som man inte har grund för. Inte lova för mycket.


Ta gärna kontakt
Inte heller Kjell Ekström vid Önningebymuseet, som känner Önningebykolonisterna och andra som målat på Åland väl, vågar säga att det handlar om ett åländskt motiv.
– Men det skulle vara intressant att veta, så om någon känner igen motivet får de gärna höra av sig, säger han.
Liksom Schnitt nämner Ekström att Toppelius målade på Åland på tjugotalet.
– Men han var också här på tiotalet, tillägger han.
Den nu aktuella målningen är daterad 1919. I utställningskatalogen har den titeln ”Skärgård”. Det är fråga om en oljemålning med måtten 30 gånger 60 centimeter. Utropspriset är satt till 1.800 euro.


Kökars kyrka
Ett motiv som däremot med hundra procents säkerhet är åländskt är en målning med Kökars kyrka som motiv av Elin Alfhild Nordlund. Oljemålningen, som är daterad 1911 mäter 35 gånger 50 centimeter och har ett utropspris på 600 euro. Elin Alfhild Nordlund hörde till de målare som under någon tid deltog i Önningebykolonin.
Ett landskap från Åland finns på en av de målningar av Erik Juselius som finns med på Hagelstams auktion. Det är en tidig vårbild med islossning vid en strand. Målningen med måtten 36 gånger 30 centimeter har ett utropspris på 500 euro. Ett insjölandskap av samme konstnär från norra Finland bjuds ut med ett utropspris på 1.500 euro.
I det övriga utbudet på Hagelstams märks en oljemålning ”Seglare” av Dora Wahlroos som bjuds ut till utropspriset 2.000 euro. Även Wahlroos hörde till Önningebykolonisterna.
Hagelstams höstauktion hålls den 25 september och visningarna har inletts.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax