DELA

Skapandet blommar på Medis

Konst och hantverk i en mängd olika tekniker bjuds det på i Medis vårsalong som öppnas i Kursgården i Mariehamn på måndag. Ett överflöd i både färg och form möter besökaren. (På bilden lärarna Barbro Laurén och Aino Kivisaari.)
Medis vårsalong visar bara en del av allt som mängder av konst- och hantverksintresserade åstadkommit under ledning av inspirerande ledare under läsåret men utställningarna ger ändå en bra bild av det man åstadkommer.
Medis kunde i fjol fira sitt sextioårsjubileum och hade valt äpplet – kunskapens frukt – som tema för året. Äppeltemat kan man också spåra en en del av det som nu visas. Äpplen kan man finna i bland annat keramik, textilarbeten och akvareller.
Hemslöjdslärare Barbro Lurén och konstlärare Aino Kivisaari har planerat och sammanställt utställningen som fyller flera klassrum samt festsal, korridorer och trapphus. Mycket kommer igen när det gäller grundkurserna men med finns också en hel del nyheter.


Sykurserna tillbaka
Inom textilområdet tycks sömnadskurserna nu vara på väg tillbaka efter en vågdal.
– Under några år har intresset varit svagt för sömnad, kanske beroende på att det gått att köpa kläder så billigt, men nu verkar intresset öka igen och det ser vi också i vår verksamhet. Till hösten startar två sykurser, säger Barbro Laurén.
Att vävkurserna fortfarande är mycket populära ser man av alla vävda inslag på utställningen. Mattor i mängd, dukar, plädar och mycket annat visar man upp.
Träslöjd, keramik och tiffanyarbeten och en hel del därtill kompletterar bilden.


Mycket kroki
På konstsidan kan noteras att intresset för krokiteckning håller i sig. En hel korridor upptas av dessa spontana alster gjorda efter levande modell. Inom oljemålningen återspeglas fjolårets Linnéjubileum bland annat i ett verk där kursdeltagarna står för ett blomsterverk var som sammanställts en helhet som donerats till Medis. Kursen i cementskulptur som hölls på hösten har också verk med på utställningen.
En nyhet på konstsidan som Aino Kivisaari kan peka på är grafiska arbeten som förenar akvarell och monotypi. Arbeten i torrpastell har också kommit på bred front.
– Men grunden, kurserna i akvarell, olja och teckning utvecklas också och söker hela tiden nya utmaningar inom form och färg, säger hon.


Lärarkrafter
Barbro Laurén och Aino Kivisaari är lärare på heltid, men de understryker att också timlärarna utgör en viktig resurs för Medis konst- och hantverkskurser.
De timlärare som arbetat med konstkurserna under det senaste läsåret är: Isa Hällström (akvarell), Ritva Saloranta (tiffany), Mari Stefansdotter (scrapbooking), Aino Myllykangas och Medelene Ahlgren (betong), Katja Syrjä (grafik), Sonia Backman, Siv och Simon Linney (keramik) och Anna Sundblom (järnsmide).
Inom textil och hantverk: Ann-Britt Ackrén och Inger Eriksson (vävning), Inga Snellman (frivolité), Etel Bamberg (knyppling), Lena Andersson (Klädsömnad, smyckesskrin), Päivi Åberg (vikingasmycken), Reet Horner (lappteknik), Mikaela Sandell (pärlor), Holger Backman, Ove Eklund och James Nyman (träslöjd).


Öppnas på måndag
Vårsalongen öppnas på måndag, den 5 maj, kl. 18 och kan sedan ses till den 12 maj, måndag-fredag kl. 11-20 och lördag-söndag kl. 12-18. Guidade visningar görs alla dagat kl. 17.
I anslutning till öppningen på måndag hålls också en programkväll med stipendieutdelning. Programmet bjuder bland annat på orientalisk dans, sång, nyheter inom motion och scrapbooking. Vivakören bjuder också på nummer ur ”Tusen och en natt”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466


Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax