DELA

Sjöng in julen i hjärta och sinne

Det är lika bra ett erkänna direkt. Den här konserten får man anstränga sig för att hitta något negativt att säga om, skriver Nyans recensent om Mariehamnskvartettens julkonsert i lördags.
Mariehamnskvartetten är verkligen inga sega gubbar. Kören har bra tonbildning och fin klang. En bra manskör imponerar inte bara genom öronbedövande perkeleforten. En bra manskör kan sjunga mjuka pianissimon så öron och hjärta smälter som vax, också i höga tonlägen.
Det kan Mariehamnskvartetten.


Omväxlande
Dirigenterna Tom Björkman och Guy Karlsson har lyckats skapa ett ovanligt bra och omväxlande konsertprogram. Ny och gammal julmusik, i flera olika genrer.
Under Guy Karlsson ledning sjunger de gospel och spirituals så det svänger och man vill resa sig upp och utbrista halleluja!
I den norska traditionella sången Å jul med din glede vågar sig flera av karlarna i kören på att le lite också. Det skulle kanske annars vara mitt enda lilla aber, att tolkningarna gärna hade fått vara lite mer känslosamma, men det är finlir.


Spännande stycke
Kören sjunger rent, med fin dynamik och toppenklang och såna basar! På några enstaka ställen skär första tenoren igenom på ett smärtsamt högt tonläge.
Några luddiga insatser och svävande toner fanns det på den inte alls lätta Hymn to life av Anders Paulsson. Kanske det moderna tonspråket med ovanliga harmonier är ovant för kören. Men all heder att de vågade ta sig an det spännande stycket.
En personlig favorit blev estniske Alo Ritsings Nüüd lapseks. Fantastiskt känsligt sjunget.


Röstkontroll
Solistinsatserna var genomgående strålande. Vem får inte ståpäls när Tom Björkman klämmer i med Wennerbergs Davids psalm?! Johan Karlsson sjöng O helga natt proffsigt vackert och mödolöst och Marcus Quarnström har en av Ålands häftigaste röster.
Kören valde i år att samarbeta med ålandsbekanta sopranen Patricia Bergroth och hon skulle vara värd en alldeles egen hyllningskör. Med beundransvärd röstkontroll och scennärvaro lät hon guldet flöda ur strupen.


Lockade fram tårar
Det är något med Jack Mattssons musik som slår an på mina känslosträngar. Den för mig tidigare okända Något slags frid, med text av Lars Huldén lockade fram tårar hos fler än mig. Kören sjöng den tillsammans med Patricia Bergroth. Genomgående textade kören utomordentligt väl och i denna sång var avsluten extra snygga.
Ja vad återstår att säga än ett ödmjukt tack för en bra julkonsert med ett ovanligt ambitiöst och varierat program, man skulle gärna ta hem dem i byrålådan allihop.KATARINA GÄDDNÄS