DELA

Sinnen och känslor väcktes på poesidag

En blandning av poesi och visa bjöd Heidi von Wright, Sebastian Johans och Johnny Ahlström på i Geta kyrka i lördags.
Arrangörerna sade på förhand att de satsat på kvalitet, i efterhand kan man säga att de lyckats.
Programpunkten ”Sinnen och känslor” var det andra evenemanget under helgens poesi- och visfestival i Geta. I en näst intill fullsatt kyrka framförde poeterna Heidi von Wright och Sebastian Johans sina alster och Johnny Ahlström sjöng vackra melodier ackompanjerad av Guy Karlsson på piano.
Stämningsfullt var bara förnamnet. Poeterna läste tänkvärda dikter och Ahlström sjöng alla sånger på svenska, något som gjorde att inget gick lyssnarna förbi utan varje ord kunde väcka känslor. Von Wright framförde bland annat dikter ur sin diktsamling ”Skör och spräcklig”, en bok som gavs ut 2003.
– Det är en bok som känns som en gammal vän för mig. Någon jag inte träffar så ofta längre, men som jag ändå vet allt om, säger hon när hon presenterar boken. Lite senare bjuder hon även på nyare dikter, ur en diktsamling från 2006, ”Härifrån och ner”.
– Den här boken vet jag inte allt om än. Det är roligt att läsa den och upptäcka vad det är jag egentligen har skrivit. Texten lever och förändras hela tiden, även om det förstås är samma bokstäver som står på sidorna varje gång, säger hon.
Von Wright är född 1980 och hon bor i Åbo där hon studerar konstvetenskap och filosofi. År 2002 vann hon första pris i Arvid Mörne-tävlingen och hennes samling Härifrån och ner nominerades i år till Rundradions lyrikpris Den dansande björnen. I vintras skrev hon även några juldikter för Nya Åland. Dessa läste hon också upp i kyrkan.


Ovanlig predikan
Sebastian Johans i sin tur bjöd på en 16 minuter lång svit, eller som han själv kallade det, predikan. Johans arbetar som journalist och kritiker, dessutom driver han på fritiden den åländska kulturtidsskriften PQR. Även Johans har vunnit Arvid Mörne-tävlingen, han tog hem priset 2007.
Vad gäller hans ”predikan” måste man säga att den var annorlunda från vad de flesta tänker på när de hör ordet, men precis lika tänkvärd och klok som en predikan bör vara. Efteråt ekade applåderna länge i kyrkan, och någonstans hördes till och med en busvissling.


Bra helhet
Efter det entimmes långa programmet var publiken imponerad. Långa och varma applåder ekade i kyrkan och många positiva ord hördes bland gästerna. Två som tyckte om programmet var Anna-Lisa Andersson och Ragni Eriksson från Hammarland.
– Det var riktigt bra, Johnny sjunger ju så underbart, sade Anna-Lisa Andersson uppskattande.
Damerna berättar att det här är första gången de besöker Geta poesi och visa. Kanske de går på någon programpunkt till, det beror lite på vädret.
– Vi kom egentligen för Johnnys skull men helheten i det här programmet var jättebra, säger Ragni Eriksson.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: ANDREAS DIENERT

andreas.dienert@nyan.ax