DELA

Senaste nytt från djupet

Det böljar. Det flyter. Det är hemligt. Det är en värld som välkomnar dig.
I djupet händer saker vi sällan tänker på när vi guppar i väg över Ålands hav – ätandes stekt fiskfilé, kanske.
Magnus Melins fotografier ger oss en tankeställare.
Magnus Melin är amatörfotograf och amatördykare. Hans bilder är hisnande. Det är med lätt svindel man ser bråddjupen i böljorna och nästintill onaturliga färger i dessa bilder.
Så här skriver han i informationsbladet till utställningen som visas ombordpå m/s Eckerö från 23 januari till 30 mars,
Trots alla larmrapporter är världen under ytan full av liv, färg och form. Tar vi oss tid finns mycket att uppleva, Snäckor, alger, fiskar, ljuset när solen står lågt på eftermiddagen
Hustrun heter Mona och är från Lemland. Paret bor i Södertälje, men gästar ofta Åland, då med kameran i högsta hugg. Han uppger själv att han fortfarande arbetar både med film och digitalt.


Passion
Han har tillbringat hundratals timmar i vattnet, varje gång säger han sig bli lika förundrad.
– Undervattensfoto har varit en del av mitt intresse för dykning. Kombinationen av dykning, kunskap om livet under vattenytan, fototeknik och bildskapande gör det hela världigt spännande. Undervattensfoto är min passion.
Till vardags arbetar Magnus Melin med analytisk kemi. De flesta bilderna i utställningen är tagna i Lemland, en del kommer också från Nynäshamn på den svenska sidan.


Dykarturister

Det är kulturarbetaren Peter Winquist i Eckerö som i tio års tid hållit i olika utställningar ombord på Eckerölinjens fartyg. Numera är det m/s Eckerö som är utställningsplats.
– Det här ger oss en unik chans att visa vad som rör sig på botten av det hav som man just då färdas på, säger han. Utställningen fokuserar inte på miljöförstöringen, utan visar vad som ännu finns kvar av skönhet på bottnen. Man kan ju tro att dessa exotiska bilder är tagna långa vägar ifrån. De borde kunna locka dykarturister att komma hit.
Till sommar visas utställningen i Post- och tullhuset. Bilderna är inte till salu.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

Foto: MAGNUS MELIN