DELA

Savoys framtid oroar

– Vi är allvarligt oroade och vädjar till våra politiker att ta frågan på allvar.
Filmklubben Chaplins ordförande Pia Rothberg-Olofsson överräckte namninsamlingen för Bio Savoy till lantrådet Roger Nordlund och den samlade landskapregeringen i går.
Vid överlämnandet framhöll Pia Rothberg-Olofsson att man hoppades att politikerna med all kraft skall verka för att trygga möjligheten att se film på Åland även i framtiden.
Samma dag som Nyan kunde berätta nyheten att ägarna till biograffastigheten beslutat lämna den till försäljning på den öppna marknaden hade filmklubben avtalat om tid för att överlämna namninsamlingen. Pia Rothberg-Olofsson hade sällskap av Mogens Lindén, Clara Nyberg, Per-Ove Högnäs och Philippe Chanfreau ur filmklubbens styrelse under audiensen hos landskapregeringen, som avbröt sitt plenum för att ta emot adressen.


Inledde med film
Som ”förfilm” till själva uppvaktningen visade Per-Ove Högnäs en kortfilm på fyra minuter om Bio Savoy, gjord under årets filmfestival. Till tidstrogen fyrtiotalsswing (”There`ll be some Changes Made” med Benny Goodmans orkester) fångade filmen i detaljer och översiktsbilder Savoy-stämningen.
– Nostalgiskt, konstaterade någon.
Men uppvaktningen handlade inte så mycket om nostalgi utan mera om nutid och framtid.


Oviss framtid
– Ägarna till Bio Savoy har erbjudit landskapet och staden att köpa biografen, men hittills med svagt gensvar, sade Pia Rothberg-Olofsson.
Hon konstaterade att biografen, ritad av Erik Bryggman, nu bjuds ut på den öppna marknaden.
– Framtiden för Ålands enda biograf är synnerligen oviss.
Hon gjorde också jämförelser med Gotland, som har åtta biografer, Bornholm, som har tre, och Färöarna, som har två.


Allt viktigare
– I dag görs mer film än någonsin i världshistorien. Media och bild blir allt viktigare. Filmen utgör en av de viktigaste kulturyttringarna med stor genomslagskraft, sade Pia Rothberg-Olofsson och pekade på Gotland där det finns många biografer och också görs mycket film.
Hon gav också siffror:
– Drygt 20.000 biljetter säljs på Bio Savoy årligen, 4.000 av dem under filmfestivalen och knappt 1.000 vid Chaplins månadsvisningar.
– Många av besökarna är ungdomar och att gå på bio är en positiv och utvecklande sysselsättning.
Pia Rothberg-Olofsson hoppades att landskapsregeringen skulle ta frågan på allvar. Hon manade också politikerna att titta på de många positiva och intressanta kommentarer som flera av de 608 undertecknarna bifogat.


Öppna för allt
Lantråder Roger Nordlund tackade och tog emot och lovade att adressen skulle behandlas seriöst. Den korta diskussion som följde handlade bland annat om möjligheten att driva biografen vidare om fastigheten säljs och nya ägare tar över. Det hänvisades till att många biografer, bland annat på Gotland, drivs i föreningsregi.
Från filmklubbens sida deklarerade man att klubben är öppen för olika lösningar och villig att på olika sätt stöda en fortsatt biografverksamhet oberoende av vem som driver den.
– Vi är öppna för alla alternativ, sade Pia Rothberg-Olofsson.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax