DELA

Sanna Tahvanainen i dramaslam-premiär

På Klockriketeatern i Helsingfors bjöd Sanna Tahvanainen på måndags kväll på ett utdrag ur sitt manus ”Droppar från rymden” som i vinter kommer att spelas på Åland. Mörk humor i att alldeles unikt format utlovas.
Inramningen är soppa, vin och en liten naken scen med dämpad belysning. Åtta finlandssvenska dramatiker läser tio minuter långa smakprov ur sina egna manus. Konceptet, som för första gången testades i Finland, kallas ”dramaslam” och är inspirerat av poesikusinen poetry slam där poeter ”tävlar” genom att läsa upp sina dikter.
Under måndagskvällens historiska dramaslam på Klockriketeatern tonas ändå tävlingsmomentet ner, även om Bengt Ahlfors till slut belönas med en liten ”det är synd om människorna”-pins.


”Trevligt koncept”
En av dramatikerna på plats är Sanna Tahvanainen.
– Om det hade varit upplagt som en verklig tävling hade jag knappast ställt upp, men det är ett trevligt koncept. Det känns lite New York, säger Tahvanainen, som själv varit Master of Ceremony när poetryslam ordnats på Åland.


Turné i vinter
Manuset hon läser är alltså ”Droppar från rymden – eller hur Alice Pihl sökte sin man men hittade sig själv och blev belåten”. Någon gång i vinter ska manuset bli turnerande teater med premiär på Åland. Skådespelare (Thérèse Karlsson) finns. Regissör (Kent Ekberg) finns. Pengar saknas däremot fortfarande.
– Allt är fortfarande rätt öppet, men jag tippar på en premiär i början av 2010.


Intressant form
Texten handlar om en kvinna som försöker orientera sig mellan förhållanden till nya och gamla pojkvänner, till sin familj och slutligen framför allt sig själv. Kanske mest intressant är pjäsens form. Ståuppkomedi och opera möts när Thérèse Karlsson gör den enda rollen.
– Vad jag vet har det aldrig gjorts något liknande tidigare.


Mörk humor
Pjäsen, som har arbetats fram av Karlsson och Tahvanainen på en glasveranda i Geta, präglas av en mörk Woody Allen-inspirerad humor, som åtminstone verkar falla Helsingforspubliken i smaken.
– Jag har inte framfört texten tidigare och blev nästan lite överraskad över hur pass rolig den var, trots att den i grunden är väldigt allvarlig och subversiv. Jag blev själv alldeles fnittrig på scen, säger Sanna Tahvanainen.
– Jag inspireras väldigt mycket av Woody Allen. Mörk komedi är nog den enda humorn jag klarar av att skriva. Som finlandssvensk är man väl någon form av jude så vi kanske har något gemensamt där, tillägger hon.

TEXT OCH FOTO:


JENS FINNÄS


kultur@nyan.ax