DELA

Sängkammarfars på Föglö

Föglö skall få en teaterförening och redan den 29 mars ger den sin första premiär. ”Kryp över fru Markham” heter sängkammarfarsen. Håkan Sundelin, skådespelarutbildad svensk som kommit till Föglö via Helsingfors, håller i trådarna. (På arkivbilden Sundelin som tennisinstruktör.)
Håkan Sundelin, som med sin familj nu bott tre år på Föglö och engagerat sig i en del aktiviteter, bland annat som ungdomsledare, berättar att man en tid tjatat på honom om att han skulle sätta upp en teaterföreställning. På hösten ledde han en teaterkurs inom Medis och det var den som lade grunden till den förställning som man nu repeterat sedan årsskiftet.
Med premiären den 29 mars inräknad skall man ge tio föreställningar under april.
– Sedan får vi se. Om det finns intresse så kan vi väl ta upp den också till hösten, säger Sundelin.


Pjäs med tempo
”Kryp över fru Markham!” av Ray Cooney och John Chapman har spelats tidigare på Åland, i Saltvik, men det är rätt länge sedan nu och inverkar knappast för publikintresset för Föglöuppsättningen.
– Jag kände faktiskt inte till att den spelats här tidgare när vi valde den, säger Sundelin.
Han beskriver pjäsen som en typisk sängkammarfars med många förvecklingar, fart och fläng.
– Farser av det här slaget bygger ju alltid på högt tempo.


Nio på scenen
Nio medverkande finns på scenen och Sundelin har också en roll utöver regisserandet.
– Jag kunde inte undvika det, men det är den minska rollen, säger han.
De övriga på scenen är både rena nybörjare som sådana som spelat amatörteater tidigare: Agneta Raitanen, Nisse Karlsson, Janette Helenius, Lis Karlsson, Alfons Boström, Niklas Eriksson, Kerstin Lindgren och Kerstin Fyrvall.
Det är fråga om en helaftonsföreställning som med pausen inräknad tar tre timmar men med tanke på intresset utanför Föglö har man försökt lägga föreställningarna så att de skall passa med färjtiderna. Enligt Sundelin spelar man klockan halv fem, vilket bör passa med färjturerna till Föglö och efter föreställningen kan man åka tillbaka till fasta Åland med en färja som går kl. 22.
Farsen ges på Vikingaborg Förhandsbokning: 044-377 76 00.

jan.kronholm@nyan.ax