DELA

Samtal om lycka i litteraturdagarnas final

Du blir visst lycklig av prylar. En stund. Men sedan vänjer du dig. Varaktig lycka däremot ger trevliga samtal och goda vänner.
Lycklig den som gästade litteraturdagarnas avslutande debatt på söndagen. Resultatet blev lyckat. (På bilden från vänster: Filip Fors, Pia Ingström, Isela Valve och Inger Alfvén.)
Lyckan kommer, lyckan går … 
Här var en trio som hade massor att tillägga. Författarna från väst och öst, Inger Alfvén respektive Pia Ingström visade sig vara rätt så ampra damer som inte log i onödan, men de visst vad de snackade om när det handlade om lycka.
Det gjorde också doktoranden Filip Fors, från Umeå universitet som faktiskt forskar om just lycka eller som det heter ”subjektivt välbefinnande.”


Läsning är lycka
Isela Valve var helt lyckad som debattledare. Hon gick ut hårt:
Lyckan = boken = biblioteket = bibliotekarien. Där har ni lycka i ett nötskal. Att läsa löser alla problem!
Filip Fors ville analysera begreppet:
– Lycka är två saker, dels att man lever det liv man vill leva, dels välbehag för stunden. Prylar skänker lycka, men bara en kort stund. Trevliga samtal och vänner, däremot, mår man alltid bra av.


Som knark
Inger Alfvén tyckte att känslan av lycka svänger hit och dit.
– När jag skriver gör jag det jag helst vill göra. Det är inte alltid trevligt eller lyckligt, men korta ögonblick kan jag uppleva total eufori. Det är så, tror jag, som knark.


Intim fråga
Pia Ingström berättade att när hon som ung och välutbildad en tid arbetade på ett mentalsjukhus med att tvätta gamla gubbar, putsa liggsår och skura toaletter upplevde lycka
– Men man kan inte vara glad hela tiden, sa hon. Att fråga en annan om han/hon är lycklig är en intim fråga, märkligt nog. Och det är antagligen lättare att göra någon annan olycklig än lycklig.


Lycka smittar
Mer om lycka från debatten:
Lycka är att vara fri från smärta.
Lycka är att leva i nuet, som barn.
Lycka är en läggning.
Lycka smittar.
Lycka sitter i generna.
Lycka är brist på leda.
Lycka är bekymmerslöshet.


Ta hem lycka
Ge publiken något att ta med sig hem, uppmanade Isela Valve slutligen:
Hopp är en motrörelse till olycka, sa Inger Alfvén.
Man behöver ingen giltig orsak att vara glad, sa Pia Ingström.
Tänk hur du vill ha det på din dödsbädd, sa Filip Fors. Hur vill du att ditt liv ska ha sett ut? Fokusera på det som är viktigt. Släpp de negativa tankarna!
Isela Valve förmedlade tre goda råd för den som vill bli lyckligare:
Håll rutinerna! Gör något för andra! Be!

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax