DELA

Sagor om djur som förenar människor

Varför har sköldpaddan inget hår? Hur blir svampar till? Varför pratar inte bebisar?
Gambiafödda journalisten och läraren Alieu Khan är aktuell med något så ovanligt som en samling västafrikanska folksagor skrivna på svenska. Boken Hur och varför – västafrikanska folksagor för barn är tillägnad ”alla trevliga barn på Åland”.
– Efter mina besök i skolorna där jag pratat med åländska barn om kulturell mångfald ville jag ge något tillbaka, speciellt åt eleverna i Ytternäs skola som är så intresserade av litteratur. Mitt mål var att hitta beröringspunkter där kulturerna kan förenas, berättar Khan som flyttade till Åland år 2008 efter att ha bott i Österrike och Sverige.
På Åland driver Khan också organisationen Hej Åland, vars syfte är att främja tolerans för kulturell mångafald i landskapet.


Viktiga uttryck
Men det var när Khan gick svenskakurs på Medis som han förstod folksagans potential att förena kulturer.
– På svenskakurs nummer två lärde jag mig uttryck som ”listig som räven” och ”klok som en uggla”, uttryck som jag känner igen från de västafrikanska folksagorna. Jag tänkte att om man lär sig dem i ett så tidigt skede måste de vara en viktig del av kulturen.


Skriver ur minnet
Sagoboken ”Hur och varför – västafrikanska folksagor för barn” trycktes i sommar på Mariehamns tryckeri med stöd från Nordisk kulturfond, Undervisningsministeriet och Mariehamns stad. Khan har sammanställt de sagor han minns från sin barndom och skrivit dem på svenska, till stöd har han haft läraren Susanne Karlsson på Medis, Heidi Öst som är ordförande i föreningen och ungdomsledare Gustav Blomberg.
– Jag fick hjälp med språket, men på ett sådant sätt att det fortfarande är mitt eget sätt att skriva, de som hjälpte mig var väldigt bra på det.
En del kom han ihåg från sin egen barndom, för en del av sagorna fick han ringa hem och kolla upp innehållet med vänner och familj hemma i Gambia.
– Det mesta är nedskrivet så som de berättas i Afrika, men vissa saker har jag ändrat på lite för att barnen här ska förstå, vissa namn och vissa djur som man inte känner till här.


Muntlig tradition
Den västafrikanska folksagan hör ofta till den såkallade Pourquoi-sagan, varför-sagan som berättar om hur något fungerar i naturen. Berättelsernas aktörer är djur som beter sig som människor. Där finns berättelser om hur hunden blev människans bästa vän, om varför solen är så långt borta på himlen och hur svampar blev till. Khans insamlade berättelser härrör sig ur en muntlig tradition.
– Jag riktar mig också till barn med rötter i Afrika som kan läsa på svenska, då får de en chans att ta del av sin egen kultur.
Boken finns inte i bokhandeln men kan beställas av författaren. Bokens omslag är gjord av Anja Eneroth och illustrationerna av Cherno Dako i Gambia.

Sara Othman