DELA

Saft och sagofigurer på stadsfest

Ungefär 100 förskolebarn från Mariehamn samlades i går i stadshusets för att fira 150-års jubileet.
Det bjöds musik, sagofigurer och, givetvis, tårta.
Det är sjunde året i rad som Mariehamns stad ordnar barnfest med program och tårt- och saftkalas.
Välkomsttalare var stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn.
– Vi i stadsstyrelsen är ett gäng gubbar och gummor som bland annat bestämmer om hur ni ska ha det på dagis, om fotboll eller snöplogning av vägarna, berättar Johan Ehn.

Alexander och Maria
Det visar sig att han möter en väldigt kunnig publik. Barnen hade bland annat koll på att det var en Alexander från Ryssland som grundade staden och att den fått sitt namn från Alexanders fru Maria.
Sedan bjöds det på både musik och sagofigurer. Elever från musikinstitutet uppträdde och barnen i publiken får gissa vad de olika instrumenten heter.

Klassiker
Studerande vid Folkhögskolans skapande linje bjöd på en en kavalkad av sagofigurer på rim. De två goda feerna Rosa och Viola läste rim om varje figur, som även visade upp sig på scenen. Och fast det var tvära kast mellan allt från Emil till Pochahontas var inte en enda figur som barnen inte kunde.
Ropen skallade som på kommando när klassiker som Askungen, Pippi och Karlsson på taket dök upp på scenen.
Erica Dunders dansare, tjejer från årskurs 8-9 i Strandnäs skola som har dansen som tillvals ämne i skolan, dansade med fart. Deras glittriga kläder väckte beundrande kommentarer i publiken.

Ger godkänt
Efter festprogrammet vankades det servering av saft och tårta. Väldigt organiserat är det, men hjälp av olika färger på servetterna och namnskyltar på borden hittar varje daghem rätt sittplatser.
I ändan av det ena långbordet sitter avdelningen Humlan från daghemmet Ängsbacken. Gänget här tycker att festprogrammet var bra och de kunde nästan alla sagofigurer.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax