DELA

Rocken se upp. Folkmusiken är på väg!

Unga band 2008 visade på ett trendbrott. Det blev folkmusiken, inte rocken, som tog hem segern!

I lördags var det dags Unga band 2008 i Idrottsgården. Efter de senaste veckornas slit var det äntligen dags. 17 band fick chansen att visa vad de går för.
17 band och 77 unga musiker visade framfötterna på scen.

Samspelta
Undone var först ut med rock/pop-toner. De var samspelta och levde sej in i musiken, man såg att de njöt av att spela. Det tråkiga var att publiken ännu inte vaknat till liv.
Labyrinth spelade progressiv rock/metal/funk. De var också samspelta men sångarna hördes inte så mycket. Det var synd, eftersom de annars spelade bra.
Fettot och Sigfrid spelade akustisk rock, lite trubaduraktig. Deras texter till både coverlåten och deras egen låt var vulgära och sexbetonade. Det resulterade i att publiken började skratta och klappa i takt. Därmed blev det äntligen fart på publiken.

Råtta och zombie
Bloody Cocks som skulle spela skogshuggarmetall var sena och konferenciären fick fråga publiken om de sett någon av bandmedlemmarna. Till slut kom Bloody Cocks gänget upp på scenen utklädda till bland annat råtta och zombie.
De inledde med covern som började bra, men som senare bröt ut i en kaotisk skriksång. Publiken skrattade och klappade med. Detta var den bästa parodin på Unga band, fick jag höra av några killar i publiken.
Last Summer Sins spelade hårdrock. När de kom ut på scenen gav de järnet, de sprang runt, hoppade och hade en bra energi.
The Stick hade kvällens snyggaste hatt. De spelade slutet på coverlåten fel, de kunde den inte så bra sa de själva, och fortsatte spela sin egen låt som gick mycket bättre.
Simon’s Foxes vokalist sjöng med en stark och vacker röst. Bandet hade en god scennärvaro.
Awoken From Death var det naknaste bandet under kvällen eftersom de spelade med nakna överkroppar. Några i publiken började headbanga när de satte igång att lira. Sedan blev det en efterlängtad paus och Dephteria uppträdde som gästband.

Rond två
Rond två börjar med folkmusikbandet The Pee Gees. De var samspelta och hade roligt på scen, de spred sin glädje ut i publiken. Publiken reagerade positivt på den varma stämning bandet spred.
Hmff spelade härlig keltisk folkmusik och avslutade sitt framträdande med munspel. Det fungerade bra i helheten.
Medlemmarna i tjejbandet And So On sjöng med fina ljusa röster och spelade gitarr. De spelade soft och lättsmält rock. Om någon är intresserad, kan nämnas att de söker en basist.
Dead and breakfast spelade hardcore från början till slut och hade mycket ös.
Pålly Äster’s vocalist sjöng bra. Det syntes att bandet hade roligt tillsammans när de spelade. De drog också publiken med i en låt.
Helldorado hade ett ös och var på hugget, de lekte med gitarrerna och utnyttja hela scenen. Särskilt gitarristen bör nämnas, eftersom hon utstrålade en så stark scennärvaro och kunde hantera sitt instrument på ett så lekfullt sätt.

Jordgubbar
Det märktes att Byzantine Blue hade övat rejält eftersom de spelade så samspelt och tajt. Sången var stabil och vacker och bandmedlemmarna trivdes på scenen.
STABILO OH är gänget som går på Folkis musiklinje. De spelade symfonisk punkmetall och det märktes att de trivdes på scenen.
STRAWBERRY HIGH bjöd på jordgubbar under sin spelning, lämpligt med tanke på namnet. Det var kanske det mest utpräglade popbandet under kvällen.
Medan juryn diskuterade vilket band som skulle ta hem första priset spelade kvällens andra gästband Eluthera. De var förra årets vinnarna.

Flera musikgenrer
Många i publiken, däribland jag, tyckte att Unga band var bättre än förväntat i år. Tidigare år har publiken varit lite slö och stått still under de olika spelningarna. Där fanns en tydlig förbättring från tidigare år.
Sammanfattningsvis kan man säga att Unga band 2008 var året då en tydlig förändring märktes i vilka olika genrer banden spelade. Tidigare år har rocken och den tunga musiken dominerat, men i år märktes flera andra musikgenrer.
Det är en utveckling som gärna för fortsätta.

Publikens val: Pålly Äster

Tredje plats: Helldorado. ”Scennärvaro och som tog glamrocken tillbaka till Mariehamn” enligt juryn. 100 euro presentkort på Musicshop.

Andra plats: Last summer Since. Kaxig attityd, enligt juryn. 200 euro presentkort på Musikshop.

Fösta plats: The Pee Gees (klicka här för att se deras framträdande på Youtube). Bandet har en otrolig scen närvaro och spelade kvällens bästa cover, enligt juryn. 300 euro spelningstid på Ax Records. Vinnarna får också spela på Nipop.
The Pee gees, blev både omtumlade och förvånade. Då de spelade sina båda låtar hurrade och klappade publiken med. De var värdiga vinnare, deras attityd, känsla och sammanhållningen inom bandet gjorde att de vann.
När jag senare pratar med dem på kvällen säger de att det var förvånade och glada över vinsten, som de inte alls väntat sig.

Klicka här för att se bilderna från Unga band!

NAYAB IKRAM