DELA

Riksspelman: Skapandet är grejen

Riksspelmannen Åsa Jinder var kvällens stora namn på Visor så in i Norden. Hon är en artist med många järn i elden och har lämnat Stockholm för Hälsingland.
Riksspelman, kompositör, producent, författare%u2026Åsa Jinder har många järn i elden. Men när hon ska välja vad som är viktigast säger hon:
– Det är skapandet som är grejen. Jag har hittat mina två uttryck i musik och skrivande.

Sjunger själv
Åsa Jinder är på strålande humör när hon har en liten stund över för en intervju på lördagskvällen. Vinden på Västra Bergen verkar inte kyla ner henne det minsta. Nyans utsända har gått och nynnat på ”Av längtan till dig” sedan fredagskvällen och fick höra en liten snutt ur den under soundchecken.
Sjunger du den själv nu när Cajsa-Stina inte är med?
– Jag var tvungen att börja sjunga själv när Cajsa-Stina gick tillbaka till sitt.
Du var Sveriges genom tiderna yngsta riksspelman när du som 15-åring spelade upp. Håller sig rekordet?
– Ingen kommer att kunna slå det rekordet, man har ändrat reglerna. Jag spelade på dispens. Man måste vara 16, men jag var bara 15. Nu får man inte dispens längre.

ESC-vinnare
Åsa Jinder har vunnit Eurovision Song Contest som representant för Norge. Med gruppen Secret Garden fick låten Nocturne högsta poäng och Secret Garden turnerar fortfarande, men Åsa är inte med längre.
– När det började blev jag tillfrågad om jag ville fortsätta, men barnen var små och jag sade att jag kan vara med nu och då. Secret Garden är ett av de mest framgångsrika ESC-vinnarna. De är väldigt populära i Asien.

Första besöket på Åland
Det är Åsa Jinders första besök till Åland.
– Vi kom på nu att vi inte skulle ha åkt via Kapellskär utan från Stockholm för att tjäna in lite tid. Nu har vi rest i 13 timmar. Men efter soundcheck och lite kaffe börjar jag känna mig som en människa igen.

Hälsingland
Om man kommer som turist till din hemort i Hälsingland, vad rekommenderar du att göra?
– Titta på alla vackra hus! Och så ska man gå på spelmansstämmorna. Orbadens sandstrand är värd ett besök. Framförallt ska man prata med hälsingarna. De är vansinnigt trevliga.
Är du en trevlig hälsing?
– Nej, jag är en sur stockholmare, men det är skönt för en sur stockholmare att ha trevliga människor omkring sig.
Åsa Jinder betonar det rika kulturlivet i Hälsingland.
– Det är sång, musik och teater. Och Hälsingehambon är den största hambotävlingen.
Vi kommer överens om att hambodansande är ett hårt träningspass.
Tyvärr för Nyans utsända sker den hastiga blåsiga avfärden innan Åsa Jinder äntrat scenen, så ”Av längtan till dig” fick jag nynna själv, och det lät också ganska snyggt.

TEXT OCH FOTO: NINA SMEDS