DELA

Rik vårsalong på Medis

Utställning
Behöver någon bli övertygad om att det finns ett stort intresse för hantverk och konst i landskapet så erbjuder Medis vårsalong som öppnas i kväll, torsdag,  ett gyllene tillfälle. Utställningen bjuder på både kvalitet och bredd.
Nyan gjorde en rundvandring i den nästan färdiga hantverks- och konstutställningen i går med textillärare Barbro Laurén och konstlärare Aino Kivisaari som ciceroner.
Vi började i hantverksutställningen där Laurén berättade att man byggt upp den enligt samma koncept som i fjol. På andra våningen finns ett rum tillägnat ”Ålands-Maja”, på tredje våningen ett rum tillägnat ”moster Anita” (som nu fyllt 70) och på samma våning ett rum med fiske i Norrhavet som tema.


Vikingatida
Barbro Laurén berättar livfullt om hur Maja i år har förberett sig för att resa till medeltidsveckan på Gotland och visar bland annat en vikingatida dräkt, en vikingatida stol och andra hantverksalster som kan passa för en färd till Gotlandsveckan.
Här finns mycket vävda saker och också ett bastutema med bland annat ryggtvättare och bastuhanddukar i våffelbindning. En hel del tovade saker dessutom.
En del påhittighet och kuriosa kan man också spana in. Bland träslöjden kan man till exempel finna en speciell pinne av det slag som användes på utedassen innan toalettpappret gjorde sitt intåg.
Hos moster Anita på våning tre kan man titta på en hel del vackra smycken, men också här finns mycket vävda saker: mattor, dukar, gardiner, sköna, varma plädar, med mera. Ett blickfång är den moraklocka som, enligt österbottniskt mönster, snidats av Åsa Tamminen.


Fiskar i Norrhavet
På samma våning finns det tredje hantverksrummet där det är tänkt att vi skall associera till Norrhavet och fiske. Här finns mycket textilier i blått och grönt, men även en hel del keramik, bland annat med fiskar som motiv.
Blickfång här är en katt som riktigt grinar upp sig och kanske vill säga att den vill ha fisk. Petra Westerlund har gjort den.


Populärt med modell
Efter hantverksrummen vandrar vi med Aino Kivisaari genom konstutställningarna. Här finns allt från landskapsmålningar i akvarell och olja till grafik och arbeten efter levande modell. Den sistnämnda kursen har enligt Kivisaari präglats av mycket energi och skaparlust.
Det har resulterat i en mycket rik kollektion som påhittigt nålats upp, till synes utan systematik, i en av tredje våningens korridorer.


Torrpastell
I trapphuset mellan våningarna finns en av årets nyheter inom konstkurserna: torrpastell.
– Torrpastell är på många sätt trevligare att arbeta med än oljepastell, man kan bland annat sudda ut och ändra många gånger om, säger Kivisaari.
I andra våningens café kan man finna lite mera traditionella oljemålningar, landskap och porträtt och i festsalen intill har årets temamotiv, fiskar, framställts i flera olika tekniker. Bland annat finns här fiskar i serigrafi, en teknik som förresten skall bli tema för en av konstkurserna i höst.
I festsalen kan man se en del alster ur kursen lek med färg och form där deltagarna förverkligat sig i olika material på en bestämd yta. Här kan man se änglar i tiffanyteknik, en kurs som hört till de mest populära.


Hälsofrämjande
Hur många som ställer ut har Barbro Laurén och Aino Kivisaari inte räknat ut, men det rör sig om flera hundra. Båda är överens om att de skapande kurserna är synnerligen viktiga för ålänningarnas välbefinnande.
– Väva, väva, inte tänka, sade en deltagare en gång, minns Barbro Laurén och Aino Kivisaari säger att det handlar om förebyggande hälsovård.


Programkväll
Utställningen öppnas i kväll kl.18 med en programkväll där det bland annat bjuds på sång- och musikprogram.
Utställningen kan sedan ses på Medis alla dagar fram till den 13 maj. Vardagar är den öppen kl 11-20 och söndagar kl 12-18. Kl 12 och 17 görs guidade turer i hantverksutställningen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

FOTO: FREDRIK TÖRNROOS