DELA

Projektkör tar sig an Ellington

Med sikte på smygpremiär i Stockholm i juni och Ålandspremiär på Alandia jazz i augusti har Johanna Grüssner nu dragit i gång en åländsk projektkör. Det man arbetar med är musik av Duke Ellington, främst hans ”Sacred Concert”.
I lördags höll sångarna den första samlingen i S:t Mårtensgården i Mariehamn och man kommer regelbundet att sjunga under en hel rad lördagar både i höst och i vår.
Den konsert man skall ge kräver en uppsättning med blandad kör, sopransolist, jazzkvintett (gärna förstärkt med ytterligare blåsare). Den grundplåt av sångare som Johanna Grüssner arbetar med kommer från körerna Good News, Intermezzo och Oratoriekören.


Samarbete
Johanna Grüssner understryker dock att projektkören inte skall vara någon konkurrent till dessa körer, snarare ett komplement till deras egen verksamhet.
– En del körer har ju på senare tid också haft svårt att få dirigentfrågan löst och därför välkomnas det här initiativet också.
Så här beskrivs musiken och körprojektet på den nyöppnade hemsidan:
”Duke Ellingtons musik varierar mellan up tempo swing stycken, lyriska ballader, unisona sånger till jazziga kompositioner med 7-8 stämmor på vissa ställen. Musiken kräver tonsäkerhet, bra gehör och säker rytmkänsla, och kombinationen av dessa tre körer kommer att bli perfekt eftersom de kompletterar varandra. Repertoaren kommer inte endast att bestå av stycken ur Ellingtons ”Sacred Concert” utan även andra körarrangemang av Ellingtons kompositioner. På det sättet kan vi reglera konsertens omfattning och repertoar beroende var vi står våren 2009”.
Även sångare utom de tre nämnda körernas krets är välkomna med men man bör då ta kontakt direkt med Johanna Grüssner.


Lokal kör behövs
Att Johanna Grüssner valt att ta upp detta projekt med Duke Ellingtons sakrala musik förklaras av att hon och de musiker hon samarbetar med i Sverige tidigare gett konserten på flera platser i Sverige.
– Jag skulle förstås gärna göra den på Åland också men ett förverkligande förutsätter att det finns en lokal kör som jag och musikerna kan åka ut till.


Känd sångsolist
När hon gjort ”Sacred Concert” i Sverige har Johanna själv varit sångsolist, men nu vill hon koncentrera sig på att dirigera. Därför har man letat efter en annan solist och kan nu berätta att det nästan säkert blir Margareta Bengtson.
– Hon är ju väldigt känd från sin tidigare medverkan i The Real Group men satsar nu på en egen solistkarriär.


Jomala kyrka
Den 13 juni är det tänkt att verket skulle uppföras i Sverige och den 2 augusti, i samband med Alandia Jazz, skall det bli Ålandspremiär i Jomala kyrka.
Om projektet faller väl ut är det också möjligt att projektkören kan ta sig an fler uppgifter.
– Kanske nästa projekt kunde bli att ge ”Carmina Burana”, säger Johanna Grüssner.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax