DELA

Prisad konstfilm visas i kväll

I kväll klockan 20.00 sänder Folkis-TV filmen om Robert Hancock över Smedsböle och i kabelnätet.
Det är i år 15 år sedan konstnären Robert Hancock dog efter en lång tids sjukdom. Hans sista målningar härstammar från 1991.
Filmen som gjordes av Peter Winquist och Christian Stormbom slutfördes 1995 och blev uppmärksammad också utanför Åland.
Detta meddelar Folkis-tv. genom Christian Stormbom.
– Filmen är en av de få – kanske den enda – åländska film som erhållit ett förstapris utanför Åland. Den är också den första åländska filmen som gjorts med digitalteknik. Samtliga montage av Robert Hancocks målningar är gjorda i ”dator” – det vill säga med ett ”virtuellt” staffli.

Paristid
Filmen börjar i hemmet i Helsingfors. Den tar upp Robert Hancocks musikintresse, hans studier i Helsingfors och fortsättning vid Academi libre i Stockholm. Hans tid i Paris 1946–1947 med studier för Andre Lothe och Fernande Leger ser vi också. Några av filmens sekvenser är filmade på plats i Paris.
Därefter Stockholmstiden där han träffar ”Kaja” som hjälper honom att bygga en båt i en park i Stockholm.

Till Åland
Med den egenhändigt byggda båten tar sig paret till Åland.
Eckerö blir en blixtförälskelse för båda och de vill stanna där för resten av livet, vilket de också gör.
Robert Hancock var en stor natur- och miljövän, något som märks i hans produktion.
Vi får i filmen se hans ”Korsfästa hare”, en målning som verkar aktuell ännu i dag.
– Hancocks stora konstkunnande och intresse gjorde honom till en mycket bra lärare vid Folkhögskolans konstlinje och till en både uppskattad, omdebatterad och respekterad konstkritiker i Nya Åland i cirka tio år fram till 1990, skriver Stormbom.

Glimten i ögat
I filmen får vi till slut träffa en svårt sjuk Hancock som dock bevarat glimten i ögat och sitt fantastiska konstintresse. De här bilderna är nog de sista som finns av honom men hans konst lever vidare. Konstundervisningen vid Folkis finns också kvar och ett antal mycket duktiga konstnärer har sedan dess undervisat i konstämnen på Folkis.
Serien om åländskt konst och hantverk fortsätter om två veckor, nästa vecka kommer ett program om Ålands yrkesskola i serien om våra gymnasieskolor.

kiki@nyan.ax