DELA

Prestigefyllt pris till Nyans kulturredaktör

Ett pris i en litteraturtävling ger ära, berömmelse och pengar. Det handlar också om den skrivande människans livsvillkor. Solveig von Schoultz-tävlingens första pris på 5.000 euro tilldelas i år Karin Erlandsson, till vardags kulturredaktör på Nya Åland.

Enligt juryns motivering har Erlandsson skrivit ”en suveränt genomförd diktsvit om längtan efter bekräftelse och drömmen om försoning. Kring en älgjägare, som i sitt svajande torn förvandlas till fjärilssamlare, vävs en tät och mångtydig text, där metaforiken kring jägare och jagad ges existentiella undertoner.”
I juryn satt författaren Gustaf Widén, kritikern och litteraturforskaren Julia Tidigs och litteraturvetaren och barnbokskritikern Maria Lassén-Seger.
Så långt är allt fakta.
– Jag har drömt om erkänsla för mitt skönlitterära skrivande i hela mitt liv. Tillvaron stannar upp ett tag och jag hämtar andan efter det här. Det har alltid funnits och kommer alltid att finnas tvivel på om det jag skriver är tillräckligt bra. Nu finns där också en gnutta självförtroende, är det första som Karin Erlandsson säger.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson