DELA

Premiärklart för skruvad komedi

En hel del buskis men inte direkt någon fars. Robert Liewendahl beskriver ”Rödlack och blåljus”, som får premiär på stadshusscenen på fredag kväll, som en ”skruvad komedi”. (På bilden Gun Jansson och Daniel Dahlén.)

%20


”Rödlack och blåljus” utspelar sig på en brandstation någonstans på Åland, i ett omklädningsrum där inte bara brandmän förekommer. Brandchefens fru, brandstationens städerska och en kvinna som räddas vid en utryckning till ett brinnande hus kreerar viktiga roller.


Glimten i ögat
Det är upplagt för en hel del buskis. Landskapets politiker brukar ha åsikter också om brandförsvaret och därför utlovas inslag med ålänningarnas valda ombud.
– Inte alltid så snälla, men ändå framförda med glimten i ögat, menar Liewendahl som med ”Rödlack och blåljus” gör sin första pjäs som utspelar sig i nutid.
Ett historiskt-nostalgiskt inslag utgör de åländska brandkårsfesterna. I pjäsen blir brandkårsfesten något av en röd tråd. Mycket av handlingen i brandstationens omklädningsrum kretsar kring planerna på att återuppliva en brandkårsfest.


Många på scenen
Med på scenen finns både erfarna förmågor ur teaterföreningen produktioner och unga debutanter: Guy Björkqvist, Annsofi Joelsson, Jan Nordberg, Maria Mäntylä, Kenneth Johans, Gun Jansson, Daniel Dahlén, Jonas Danielsson, Patrik Sundbäck, Dennis Schåman, Joshua Marshall, Anton Bergman och Robin Mattsson. De fyra sistnämnda teaterdebuterande förmågor från handelsläroverket.
Föreställningen bjuder också på sång och dans. Elzbieta Söderlund och Patrik Sundbäck har övat in danserna och Guy Karlsson sånginslagen.
Omkring två timmar, inklusive paus, beräknar Robert Liewendahl att teaterkvällen varar. Ett tjugotal föreställningar planerar man att ge.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax