DELA

Postrodden söker roddare

Postrotekommittén står redo för evenemanget Postrodden. Tiden är fastställd och nu hoppas man på många deltagare.
Postrotekommittén, med både ålänningar och svenskar, höll möte i lördags för att ladda upp inför sommarens postrodd. Datumet är fastställt till lördag 19 juni och starten går från postbryggan i Eckerö Storby.
– På fredagskvällen, när båtarna besiktas, har vi tänkt oss att det ska finnas försäljningsstånd mellan klockan 18.00-22.00, säger Herbert Karlsson i kommittén.
De somrar då målgången sker i Eckerö brukar försäljningen ske på lördagen. Men det blir svårt i år.
– När man skjuter avgångsskottet skjuter man iväg folket med!

Bröllopskrock
Karlsson och de andra i kommittén har fått höra att det finns en del folk som gärna skulle delta i postrodden.
– Men de har inga båtar. Jag hoppas de kan höra av sig till oss så kanske vi kan förmedla det, säger han.
Den 19 juni är det dock inte bara Postrodden, samma dag vigs Sveriges kronprinsessa Victoria och hennes Daniel Westling.
– En del ville att vi skulle byta datum, men det är inget vi kan göra åt. Vi skickade ut reklam där datumet var fastställt redan i fjol, många behöver begära ledigt långt på förhand och har planerat in det. Men man behöver ju inte se bröllopet på plats utan kan följa det på tv, säger Herbert Karlsson.
Årets upplaga av Postrodden blir den 37:e. Deltagarantalet har varierat och man märkte av en nedgång i fjol. Karlsson tror det beror på generationsväxlingar.
– Postgången mellan Eckerö och Grisslehamn har funnits sedan 1800-talet, jag tycker man kan vara med för att följa upp traditionerna, säger han.
I fjol blev Sjuström III av Slite totalsegrare i Postrodden.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax