DELA

Poliser tar ton i Mariehamn

Ett potpurri av schlagerlåtar utlovas åt den som går på Nordiska Polissångarstämmans huvudkonsert i Mariehamn på lördag.
Den som därför missar Eurovisionen får alltså i alla fall uppleva unik körversion av Hard Rock Hallelujah.
– Lordi blir det, men tyvärr inte någon Teräsbetoni, säger Paavo Hyökki som är den finländska poliskörens dirigent och konstnärliga ledare
Ikväll och fram till söndag kommer det att vimla av poliser i Mariehamn. De är medlemmar i de finländska, svenska och isländska poliskörerna som i helgen träffas för traditionell körstämma här på Åland. Den finländska kören står i år som värd och arrangerar stämman med assistans av Ålands polismyndighet.
– Vanligtvis träffas vi i någon av de nordiska huvudstäderna, men i år då det var Finlands tur igen valde vi att undantagsvis träffas i den vackra och trevliga staden Mariehamn istället, berättar Paavo Hyökki..
Hyökki landsteg redan på onsdagen tillsammans med Kurt Kokko och Seppo Aalto ur kören för att slutföra de sista förberedelserna inför evenemanget.


Traditionellt och lättsamt
Under stämman kommer körerna att bjuda på två konserter och en parad på torget.
Körerna uppträder både skilt för sig och alla tillsammans. Tillsammans med de två andra körerna Lögreglukór Reykjavíkur och Poliskören Stockholm ska den finländska kören uppträda med två finska sånger under respektive konsert. Under konserten på lördag blir det en folkvisa från Södra Österbotten, Kun poijaat ne raitilla och Juha Holmas Löylyloitsu som handlar om bastubadande.
I St Görans kyrka på fredag sjunger alla körerna tillsammans Pacius Suomen Laulu och Sibelius Finlandiahymn, kyrkokonserter börjar klockan 19.00. Den svenska och isländska kören bjuder också på traditionella visor ur respektive hemlands körtraditioner.
– Vi hinner repetera alla tillsammans i en knapp timme, men nog ska det gå bra i alla fall, tror Kurt Kokko.
Kyrkokonserten bjuder på traditionella och andliga sånger medan lördagskonserten i stadshuset blir mer lättsam. Hyökki utlovar humoristiska inslag och överraskningar i programmet.
I paraden som börjar klockan 17.00 på lördag deltar också Mariehamns Frivilliga Brandkårs Hornorkester. Paraden startar på bussplan och går längs torggatan till Stadshuset där stämmans huvudkonsert börjar klockan 18.00.
Senaste gång som stämman ordnades i Finland var 1992 i Helsingfors, om fyra år är det Danmarks tur att vara värd.

SARA OTHMAN

sara.othman@nyan.ax