DELA

Pleppo-Kaj inspirerar niorna till skrivande

Nordens institut på Åland (NIPÅ) ordnar för sjätte året i rad en skrivtävling för eleverna i årskurs nio på Åland.
Tema för tävlingen och texterna är Yta, i vanlig ordning samma tema som årets litteraturdagar har. Årets inspiratör är Kaj Korkea-aho, för de unga kanske mest känd från radioprogrammet Pleppo.
Nästa vecka besöker författaren, skådespespelaren och radioprataren Kaj Korkea-Aho de åländska niondeklassisterna. Han ska prata lite kring olika infallsvinklar på det spännande temat Yta och ge eleverna skrivpepp inför deras eget skrivande.
I år ligger större fokus ligger på skrivarverkstäder med ungdomarna. Av den anledningen pågår inspirationsveckan en dag längre, måndag till fredag, så att eleverna kan delas in i lite mindre grupper.
Målsättningen med projektet är att uppmuntra eleverna till skapande med ord. Formen för innehållet är fri – det är helt upp till ungdomarna själva om de känner sig mest bekväma med att stöpa sina tankar i form av en dikt, en potentiell låttext, tecknad serie, noveller, essäer, som fakta eller fiktion eller vad de nu råkar känna för.
Nytt för i år är att eleverna också tillåts filma sina bidrag och lämna in som en del till bedömningen. De filmade bidragen ska dock också lämnas in skriftligt, som ett slags manus.
Läs mer i fredagens Nya Åland!

Anne Sjökvist