DELA

Pipping firade med donation

Efter positivt mottagande för sin tavla på laboratorieavdelningen valde konstnären Caroline Pipping att fira sin 50-årsdag med en ny donation på tre stora tavlor till det åländska sjukhuset.
Målningarna ska muntra upp och påminna såväl patienter som personal om den enskilda människans stora betydelse.
De tre målningarna, nästan två gånger två meter breda och långa, hänger för tillfället i korridoren till personalens matsal i byggnadens försörjningshus, en del där all personal passerar dagligen. På varje målning syns en kvinnas halva ansikte.
– Jag vill att målningarna ska påminna både personal och patienter om att den som vänder sig till vården ofta har en känsla av att inte bli sedd till sin helhet, utan bara för sina krämpor och sjukdomar. Man kan också tänka sig att kvinnan symboliserar de många kvinnor i vårdyrket som inte känner sig sedda. Vid sjukhuset jobbar de som måste ta hand om de tyngsta bitarna i livet och hit hamnar vi alla, förr eller senare.


Människan som helhet
Caroline Pipping, som alltså i dag fyller 50, målade tavlorna redan 1997 för en utställning vid Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors. Grundtanken var också då att lyfta fram temat om att se människan som helhet, men då var det främst den ytliga och fragmentariska människobilden i media hon hade i tankarna.
Att målningarna, vars namn Pipping inte längre riktigt minns, med sina klara färger och människonära tema kommer väl till pass i en sjukhuskorridor finns det inget tvivel om.
– Vi är otroligt glada över Pippings vänliga gåva, tavlorna är verkligt fina och passar utmärkt för våra väggar, tycker förvaltningsdirektör Björn-Olof Ehrnström och chefläkare Margareta Bondestam.


Konst för alla
Ehrnström påpekar att donationen är speciellt välkommen till sjukhuset, eftersom man inte där har pengar att sätta på fina konstsamlingar på samma sätt som de stora kontoren. Den nuvarande placeringen är bara temporär, Pipping har själv önskat att målningarna skulle hängas i ett väntrum
– Också patienterna ska förstås få nytta av donationen. Eftersom vi har så mycket nytt på gång vet vi inte ännu i vilken byggnad tavlorna ska hängas, säger Ehrnström.
Men eftersom Pippings donation också gjordes med personalen i lika stor åtanke som patienterna har hon inte själv något emot den nuvarande placeringen.
– Man brukar förknippa dålig kvalitet med litenhet, men på Åland är det precis tvärtom. Vi tenderar ta den fantastiska gratisvården och de fantastiska personerna som jobbar här på sjukhuset för givet, det är en viktig orsak till bakom min donation, berättar Pipping.SARA OTHMAN

sara.othman@nyan.ax