DELA

Phil Fagerholms konstdonation uppskattas

– En jättefin samling modern konst. Det säger konstintendent Susanne Procopé Ilmonen om den konstdonation som Ålandsbördige Phil Fagerholm (bilden) gjort.
Phil Fagerholm från Seattle var en av de tre konstnärer med åländska rötter som Ålands museum och Ålands emigrantinstitut presenterade tidigare i höst i utställningen ”Åland America Footprints”. Utöver Fagerholm uppmärksammades även Warner Sallman och Haddon Sundblom.
Fagerholm visade på utställningen abstrakta collage. Det var arbeten i ganska litet format som på ett finurligt sätt kan kombineras till större helheter.
Den donation som han nu gjort till landskapet består av ett tjugotal arbeten. Maria Enckell, som var kurator för utställningen, har samtidigt också donerat ett verk av Fagerholm.


Betydande tillskott
Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen är glad över att man på detta sätt får ett betydande tillskott av modern konst. Hon konstaterar också att det handlar om arbeten av hög kvalitet.
– Fagerholm är ju erkänd i USA.
Dessutom menar Procopé Ilmonen att att det rör sig om konst som lätt kan deponeras i landskapets utrymmen men som också kan visa i museets basutställning.


Åländska rötter
Phil Fagerholm har rötter i Jomala och Geta. Det var hans farföräldrar som emigrerade till Amerika på 1880-talet.
I samband med utställningen i Ålands museum berättade Fagerholm att han tecknade och målade redan från unga år och också fick konstutbildning. I början av sextiotalet genomgick han en religiös väckelse och lämnade konsten för en period av trettio år men i början av nittiotalet upptäckte han ett kooperativt galleri i Seattle och det gav honom en nystart i konstutövandet.


Stärkt relation
Om sitt deltagande i utställningen på Åland sade Fagerholm:
– Det är ett mirakel och jag blir riktigt rörd när jag tänker på hur mycket det betytt för att förstärka min relation till Åland.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax